Pensioenstaking legt Nederland plat

In Amsterdam Centraal rijden amper treinen. ©ANP

De vakbonden eisen onder meer een bevriezing van de pensioenleeftijd. Woensdag volgen nog meer stakingen en demonstraties.

In Nederland ligt het openbaar vervoer plat door de grote pensioenstaking die dinsdag om middernacht is begonnen en een etmaal duurt. Met de acties hopen de vakbonden de regering op de knieën te krijgen om 'een fatsoenlijk pensioen' af te dwingen.

Woensdag volgen demonstraties in enkele grote steden en wordt gestaakt in tal van sectoren, zoals de metaalsector, de industrie en de bouw. In de zorg, bij de overheid en in het onderwijs zijn er ook acties, maar minder ingrijpende.

We vinden het vervelend voor de reizigers, maar we doen dit ook voor hen.
Vakbond FNV

Omdat een rechter zondag oordeelde dat er niet rond Schiphol gestaakt mag worden, komt er een noodpendel tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Volgens de rechter moet de luchthaven bereikbaar blijven met het openbaar vervoer omdat de openbare orde anders in het gevaar komt. De pendel rijdt wel minder vaak dan normaal: vier keer per uur in de plaats van 25 keer op een gewone dag. Door de staking werden zo'n 80 vluchten geannuleerd.

Vervelend

Staatssecretaris voor Infrastructuur Stientje van Veldhoven vreest dat de acties veel impact zullen hebben. 'Het wordt heel vervelend.'

'We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen', verdedigde de vakbond FNV de acties. Die komen er nadat het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en de regering eind vorig jaar mislukt is.

De bonden eisen onder meer een bevriezing van de pensioenleeftijd, een pensioen voor zelfstandigen en een vervroegd pensioen voor mensen die zwaar werk doen. Verder willen ze dat de pensioenen meestijgen met de inflatie.

De Nederlandse regering wil de pensioenleeftijd langzaam verhogen naar 67 jaar en 3 maanden in 2022, maar daarna stijgt de leeftijd een-op-een mee met de levensverwachting in Nederland. Dat vinden de bonden te snel. Volgens een onderzoek dat de vakbond CNV bij 2.000 Nederlanders liet uitvoeren, delen twee op de drie Nederlanders die mening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud