Pessimisme groeit in Berlijn

(Foto: Reuters)

De Duitse regering verlaagt wellicht opnieuw haar groeivooruitzichten voor volgend jaar. Dat stelt staatssecretaris voor Economie Bernard Heitzer naar aanleiding van het verslechterde economische klimaat in Duitsland.

Momenteel verwacht Berlijn dat de Duitse economie volgend jaar groeit met 1,0 procent. Maar volgens staatssecretaris Heitzer gaat de Duitse regering haar prognose nog verlagen. In oktober stelde de regering-Merkel de verwachtingen van 1,6 procent al eens 0,6 procentpunt naar beneden bij. De officiële herziening van de groeicijfers gebeurt wel pas in januari.

Eerder verlaagde de Bundesbank haar prognose voor 2013 al drastisch van 1,6 naar 0,4 procent. Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo verwacht nog een groei van 0,7 procent.

Oorzaak voor het toegenomen pessimisme is het moeilijke jaareinde dat Duitsland doormaakt. Het consumentenvertrouwen en de activiteit in de bouwsector blijven weliswaar enigszins op peil, maar vooral de industriële productie en de export, dé groeimotor van de Duitse economie, gaan achteruit.

De voorbije jaren gold Duitsland als de locomotief van de Europese economie, maar de crisis in de Europese Unie laat zich nu ook meer en meer voelen bij onze oosterburen. 60 procent van de Duitse export is bestemd voor andere Europese landen. Een daling van de vraag uit die landen kan niet zomaar vervangen worden door export naar elders in de wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud