Pfizer/BioNTech springt in gat van AstraZeneca en Johnson & Johnson

©AFP

Met 50 miljoen extra dosissen deze lente, waarvan bijna 1,3 miljoen voor België, springt Pfizer/BioNTech in het gat dat AstraZeneca en Johnson & Johnson laten. Europa zet voor 2022 en 2023 helemaal in op de productie op eigen bodem bij 'hofleverancier' Pfizer/BioNTech.

De vaccinproducent Pfizer/BioNTech levert Europa in het tweede kwartaal 50 miljoen extra dosissen. 1,28 miljoen daarvan zijn bestemd voor België. De vaccinproducent uit Puurs trekt de leveringen voor het tweede kwartaal voor Europa op tot 250 miljoen. Bovendien begint de Europese Commissie onderhandelingen met Pfizer/BioNTech over een contract van 1,8 miljard aangepaste vaccins voor 2022 en 2023. EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen beloont naar eigen zeggen een 'betrouwbaar partner die zijn beloften nakomt en inspeelt op de Europese behoeften'.

1,28 miljoen
extra dosissen
België kan deze lente 1,28 miljoen extra spuitjes van het Pfizer/BioNTech-vaccin zetten.

De videoclip van von der Leyen viel samen met de aankondiging dat Denemarken en weldra Noorwegen alle inentingen met het AstraZeneca-vaccin stopzetten wegens de zeldzame bloedklonters. Tot overmaat van ramp zijn in de Verenigde Staten bij Johnson & Johnson gelijkaardige tromboseproblemen opgedoken. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA komt volgende week met een advies. België pauzeerde woensdag, net als de meeste EU-lidstaten, de toediening van de eerste levering van 36.000 vaccins. 

Pfizer/BioNTech vult met de extra 50 miljoen dosissen deze lente het gat dat AstraZeneca en Johnson & Johnson laten. Elk land krijgt 'evenveel' dosissen: de verdeling gebeurt in verhouding tot de bevolking. Von der Leyen gaf meerdere Europese leiders persoonlijk een preview van het nieuws.

Hofleverancier

Met Pfizer/BioNTech praat Europa nu over een derde leveringscontract, het eerste voor de lange termijn. Het gaat om een megadeal van 1,8 miljard vaccins voor 2022 en 2023. Europa beseft dat corona nog jaren zal woekeren. 'We moeten lessen trekken uit de pandemie. We hebben vaccins nodig die aangepast zijn aan de nieuwe varianten en we moeten die snel en in grote hoeveelheden beschikbaar hebben', zegt von der Leyen: 'Daarom moeten we focussen op technologie die haar waarde bewees. Dat is het geval voor mRNA-vaccins', de nieuwe technologie die door Pfizer/BioNtech én Moderna gebruikt wordt.

We hebben vaccins nodig die aangepast zijn aan de nieuwe varianten en we moeten die snel en in grote hoeveelheden beschikbaar hebben. Daarom moeten we focussen op technologie die haar waarde bewees, zoals de mRNA-vaccins.
Ursula von der Leyen
Voorzitster Europese Commissie

Europa koppelt aan de deal met Pfizer/BioNTech nog een andere voorwaarde: de vaccins en componenten moeten op Europese bodem gemaakt worden. Pfizer/BioNTech wordt zo een beetje de hofleverancier van Europa. Ook met andere vaccinproducenten is zo'n partnercontract op langere termijn mogelijk. Toch zien EU-experts geen nieuwe contracten weggelegd voor AstraZeneca en ook niet voor Johnson & Johnson.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud