Advertentie

Piketty raadgever bij protestpartij Podemos

©REUTERS

De linkse Spaanse partij Podemos heeft Thomas Piketty ingelijfd als raadgever. De Franse ‘rockstereconoom’ bestudeert ongelijkheid in het economische bestel.

Piketty werd maandag in Parijs voorgesteld als officiële raadgever van Podemos en partijleider Iglesias. Bij de parlementsverkiezingen in december hoopt de partij die groeide uit het ongenoegen over de door Europa aan Spanje opgelegde besparingen, ‘te winnen’, aldus Iglesias.

Piketty en Iglesias zullen een ‘allesomvattend plan voor de strijd tegen armoede’ in Spanje uitwerken. ‘Er is nood aan nieuwe politieke krachten om de globale meerderheid in Europa te wijzigen’, aldus Piketty.

In de peilingen kan Podemos momenteel op 15 procent van de kiesintenties rekenen, wat de partij de derde formatie zou maken, na de twee dominante klassieke partijen. De conservatieve Partido Popular zou 28 procent scoren, de sociaaldemocratische PSOE 24,9 procent.

Piketty herhaalde voorts zijn kritiek op het steunplan en bijgaande besparingen voor Griekenland, maar steunde ook het voorstel van de Franse president François Hollande om een ‘parlement van de eurozone’ in te stellen.

Bij Iglesias kon Hollande op minder genade rekenen. Zo legde hij de nadruk op linkse frontvorming en is hij optimistisch over zijn pogingen om bruggen te bouwen tussen deze politieke krachten in Europa. ‘Het alternatief heet in Frankrijk het Front National, en dat willen we niet. Volgens ons maakt de slappe politiek van president Hollande het hen gemakkelijk.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud