Advertentie

Plots maakte Ryanair-vlucht FR4978 rechtsomkeer

Snuffelhonden doorzochten de bagage van Roman Protasevitsj in Minsk. ©EPA

De vlucht vanuit Athene met aan boord de Wit-Russische opposant Roman Protasevitsj zette de landing richting Vilnius al in toen de piloot abrupt van koers veranderde. Protasevitsj wist al snel hoe laat het was.

'Haha, het lijkt alsof een veiligheidsagent mij aan het schaduwen is', stuurde Roman Protasevitsj zondag kort voor opstijgen in Athene naar een vriend. Enkele uren later werd de opposant in de Wit-Russische hoofdstad Minsk samen met zijn vriendin Sofia Sapega hardhandig uit de Boeing 737-800 gehaald. Die had hem naar Vilnius moeten brengen, waar hij op de vlucht is voor het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Ryanair-vlucht FR4978 steeg om halfnegen zondagochtend op in Athene en moest tweeënhalfuur later landen in de Litouwse hoofdstad. Toen het vliegtuig om kwart voor tien nog boven Wit-Rusland vloog en op een tiental kilometer van de grens met Litouwen was, boog het plots met felle kracht af.

De piloot kondigde de noodgreep aan, maar gaf geen details. 'We schoten allemaal in paniek', zei een van de 171 passagiers aan de nieuwsdienst ABC News. 'Het vliegtuig maakte een heel abrupte beweging. We dachten dat we zouden crashen. Iedereen was in shock.'

De Wit-Russische luchtverkeersleiding had de piloot opgedragen om - begeleid door een MiG-29-gevechtsvliegtuig - koers te zetten naar Minsk met een valse bommelding als voorwendsel. Loekasjenko zou persoonlijk het bevel gegeven hebben het vliegtuig af te leiden en Protasevitsj te arresteren.

KGB

Protasevitsj had al snel door wat er aan de hand was. 'Toen de piloot zijn aankondiging deed, sloeg hij de handen voor het hoofd', zegt een passagier. 'Hij opende zijn bagage, graaide zijn spullen bijeen en gaf zijn laptop en gsm aan zijn vriendin.'

'De doodstraf staat mij hier te wachten', riep Protasevitsj voor de Wit-Russische veiligheidsdiensten hem overmeesterden en snuffelhonden zijn bagage doorzochten. Meerdere passagiers bevestigen dat de 26-jarige erg angstig was toen hij met geweld uit het vliegtuig werd gehaald.

Uiteindelijk bleef het vliegtuig bijna acht uur aan de grond, voor het weer vertrok naar Vilnius. Dat behalve Protasevitsj en zijn vriendin nog enkele passagiers in Minsk van het vliegtuig stapten, sterkt het vermoeden dat enkele KGB-agenten aan boord waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud