Advertentie

Podemos krijgt vuurdoop in verkiezingen Andalusië

De leider van Podemos, Pablo Iglesias, hoopt de traditionele partijen in Spanje, de PP en de PSOE, tijdens de regionale stembusslag in Andalusië een eerste keer het vuur aan de schenen te leggen. ©AFP

De Andalusiërs kiezen vandaag een nieuw parlement. De regionale stembusslag vormt de vuurdoop voor twee politieke nieuwkomers: anti-establishmentpartij Podemos en centrumpartij Ciudadanos. Zij hopen later dit jaar, tijdens nationale verkiezingen, het lot te bezegelen van het 40 jaar oude Spaanse tweepartijenstelsel.

Met de regionale verkiezingen in Andalusië gaat vandaag in Spanje een heuse verkiezingsmarathon van start. De stembusgang in de zuidelijke regio is immers de eerste in een lange rij. In mei trekken de inwoners van nog 12 andere regio's naar de stemlokalen. Dezelfde maand vinden ook gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Eind september kunnen de Catalanen een nieuw regionaal parlement kiezen. De climax volgt in november: dan volgen nationale verkiezingen. Die zou volgens de peilingen voor een politieke aardverschuiving kunnen zorgen.

Want de traditionele partijen, de socialistische PSOE en de conservatieve PP van premier Mariano Rajoy, krijgen het vuur aan de schenen gelegd door twee 'jonge' partijen: de anti-establishmentpartij Podemos en de eurofiele centrumpartij Ciudadanos (C's).

Zij peilen allemaal rond 20 procent. Als de polls kloppen, staan de nieuwkomers op het punt om voor het eerst sinds het eind van de dictatuur van Francisco Franco in 1975 de hegemonie van de PP en de PSOE te doorbreken.

Armste regio

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat mensen vandaag met meer dan gewone belangstelling uitkijken naar de regionale stembusslag in de dichtstbevolkste en tegelijk armste regio van Spanje.

Sinds de terugkeer van de democratie is Andalusië een socialistisch bolwerk. Met die traditie breken de Andalusiërs wellicht niet. De PSOE voert immers nog steeds de peilingen aan. De partij zou net geen 37 procent van de kiezers kunnen verleiden. Drie jaar geleden was dat nog 39,5 procent.

37 procent
De socialisten zouden in Andalusië de grootste blijven met zowat 37 procent van de stemmen.

De PP van premier Rajoy zou de tweede partij worden in de zuidelijke regio. Maar de conservatieven dreigen een flink pak rammel te incasseren. Ze zouden het vertrouwen krijgen van slechts 25 procent van de kiezers, tegenover net geen 41 procent in 2012.

Podemos en C's lijken zich op plek 3 en 4 te gaan nestelen met respectievelijk 14,7 en 11 procent. Het radicaal-linkse Izquierda Unida, dat de afgelopen drie jaar regeerde met de PSOE, zou afklokken op 8,5 procent.

Job

De nieuwkomers snoepen dus vooral stemmen af van de PP. Een verrassing is dat niet. Het besparings- en hervormingsbeleid dat de partij van Rajoy Spanje de afgelopen jaren oplegde, trof Andalusië erg hard. Maar liefst 34 procent van de inwoners van de zuidelijke regio is vergeefs op zoek naar een job. Het inkomen per capita ligt er ook een kwart lager dan het nationale gemiddelde.

Dat Podemos en C's maar weinig kiezers van de PSOE in hun kamp weten te lokken, is ook niet zo vreemd. De socialisten kunnen in de regio terugvallen op een enorme partijmachine en de steun van de vakbonden. 'De PSOE bouwde de afgelopen decennia met groot succes een enorm netwerk uit. Omdat ze onbedreigd regeerden, konden ze met subsidies en jobs strooien', zegt Manuel Arias Maldonado, een politiek wetenschapper van de universiteit van Malaga.

De PSOE bouwde de afgelopen jaren met groot succes een enorm netwerk uit. Omdat ze onbedreigd regeerden, konden ze met jobs en subsidies strooien.
Manuel Arias Maldonado
Politiek wetenschapper universiteit van Malaga

Maar er speelt nog een andere factor mee. Heel wat kiezers, vooral op het platteland, zijn de socialisten nog altijd erg dankbaar omdat die het principe van de verzorgingsstaat in Andalusië importeerden. 'Er gaapt nog altijd een economische en sociale kloof met de rest van Spanje maar die is minder groot dan bij het begin van het socialistische bewind', luidt het.

Minderheidsregering

De kans is dus erg groot dat de PSOE ook na vandaag de grootste partij van Andalusië blijft. Maar een volstrekte meerderheid zit er normaal niet in. Twee opties resten de partij: een minderheidsregering op de been brengen of een coalitiepartner zoeken.

Die laatste piste is geen vanzelfsprekendheid. De PSOE en de PP lopen geen van beide warm voor een 'grote coalitie' uit schrik voor zo'n verstandshuwelijk de rekening gepresenteerd te krijgen bij de nationale verkiezingen in het najaar. 

Podemos en C's staan evenmin te springen om in zee te gaan met een van de traditionele partijen waarvan ze zich, in de aanloop naar de Spaanse parlementsverkiezingen, net duidelijk willen distantiëren.

Zeker omdat de namen van leden van de PP en de PSOE de afgelopen jaren herhaaldelijk opdoken in corruptieschandalen. En laten die affaires nu een van de redenen zijn waarom heel wat Spanjaarden zich voornemen later dit jaar voor een van de twee nieuwkomers te stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud