Poetin erkent afscheiding Krim

De Franse buitenlandminister Laurent Fabius. (foto: EPA) ©EPA

President Vladimir Poetin tekende een decreet waarin hij de Krim erkent als onafhankelijke soevereine staat. Ook de volgende stap, toetreding tot Rusland, is door Poetin aanvaard.

Poetin zegt dat hij de wil van de bevolking van de Krim volgt met het decreet. De stad Sebastopol, waar de Russische Zwarte Zeevloot zijn basis heeft, houdt een 'bijzondere status'. Volgens de presidentiële persdienst geldt de Russische erkenning van de Krim per direct.

Inwoners van de Krim hebben zich zondag in een referendum uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Een meerderheid van de inwoners is Russisch. Het Russische leger viel de Krim onlangs binnen.

De erkenning van de Krimrepubliek maakt de weg vrij voor toetreding tot de Russische Federatie. Maar Poetin heeft formeel bevestigd dat hij bereid is om ook dat document te ondertekenen. Vandaag/dinsdag spreekt de president beide kamers van het parlement toe. Voor de bijeenkomst zijn ook de leiders van Russische regio's en vertegenwoordigers uit de burgermaatschappij uitgenodigd.

De Verenigde Staten hebben maandag nog eens herhaald dat ze de sancties tegen Rusland zullen verzwaren als Moskou de Krim daadwerkelijk verwelkomt als Russische deelrepubliek.

Die kant lijkt het wel op te gaan. Leiders van de vier fracties in de Doema, de Russische Tweede Kamer, hebben inmiddels een resolutie opgesteld waarin ze de uitkomst van het referendum verwelkomen. Het voltallige parlement moet daar nog over stemmen.

Staal

Donderdag overleggen de Europese staats- en regeringsleiders over de kwestie. Karel De Gucht, Europees Commissaris voor Handel, zou het logisch vinden dat ze extra sancties treffen tegen Rusland, nu Moskou de Krim als onafhankelijke staat heeft erkend. 'Dat zou kunnen gaan over een beperking op de uitvoer van staal uit Rusland', zei hij dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

 De Gucht herinnerde eraan dat Europa op een 'progressieve manier' sancties wil treffen tegen Rusland, naarmate Moskou nieuwe stappen doet in de Oekraïense kwestie. 'Ik stel vast dat Rusland verder gaat en neem aan dat ze de Krim vrij snel wil inlijven, de logica zou zijn dat men donderdag dus extra maatregelen neemt.' Een beperking op de staaluitvoer zou hij alvast 'zeker steunen'.

De Franse buitenlandminister Laurent Fabius dreigt er ondertussen mee de levering van twee Mistrals, schepen die helikopters vervoeren, aan Rusland op te schorten - en niet te schrappen, zoals eerst gemeld. De deal is 1,2 miljard euro waard. 'Frankrijk ondermijnt zijn positie als betrouwbare leverancier in de militaire en technische sector. (...) Mijn collega is wellicht niet op de hoogte over hoeveel jobs ons partnerschap creëert in Frankijk', reageerde de Russische vicepremier Dmitri Rogozin op het dreigement. 'Ik vraag onze Europese collega's de toestand niet te verergeren.'

Rogozin is overigens niet onder de indruk van het Westerse dreigement om bankrekeningen en andere middelen van Russen te bevriezen:

Canadian PM Stephen Harper put me on the list http://t.co/RfRrDg8gLB… Looks like they're also looking for my accounts and villas)) They wish— Dmitry Rogozin (@DRogozin) March 18, 2014

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud