Poetin stopt alle Russische vluchten naar Egypte

Toeristen wachten op hun vlucht in de luchthaven van Sharm el-Sheikh ©AFP

De Russische president volgt daarmee het advies van de chef van de geheime dienst FSB.

Alexander Bortnikov, de topman van de Russische inlichtendienst FSB, zei volgens het persbureau Reuters dat Rusland best zijn vluchten naar Egypte zou opschorten tot geweten is wat afgelopen weekeinde een Russisch passagiersvliegtuig deed neerstorten in de Sinaï-woestijn. 

'Tot we de echte redenen kennen voor wat gebeurde, beschouw ik het nuttig om Russische vluchten naar Egypte te stoppen', aldus de topman. 'Het gaat hier tenslotte over toeristen'. Even later liet Poetin weten dat hij inging op dat advies.

De uitlatingen vanBortnikov en de beslissing van Poetin zijn opvallend omdat het Kremlin tot nog toe de Westerse berichten over een mogelijke bomaanslag als 'specualtie' afwimpelde. 

 

 

Chaos

In de late voormiddag meldde EasyJet dat de Egyptische overheid een aantal van zijn vluchten van Sharm el-Sheikh naar Londen niet wil laten vertrekken. Waarop Egypte ontkent dat het vluchten tegenhoudt, maar zegt dat de capaciteit van de luchthaven beperkt is. Kort na 13u vertrok dan toch de eerste vlucht met Britten richting Gatwick. De autoriteiten zeggen dat het aantal Britse vluchten beperkt zal worden omdat ze geen ruimbagage meenemen.

Onduidelijkheid en chaos troef dus op een relatief kleine luchthaven die in korte tijd enkele tienduizenden passagiers moet verwerken. Bovendien willen sommige maatschappijen geen ruimbagage meenemen (easyJet) omdat ze de lokale veiligheidscontrole niet vertrouwen, andere doen dat wel maar brengen eigen beveiligingspersoneel mee (Jetairfly). En intussen is de verstandhouding tussen Londen enerzijds en Caïro en Moskou anderzijds verzuurd omdat de Britten info zouden achterhouden.

Gesprekken extremisten

Het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh stil te leggen is ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. Het Verenigd Koninkrijk haalde zich woensdag de woede van Egypte op de hals toen het besliste alle vluchten naar en van Sharm-el-Sheikh tot nader order te schrappen. Maar de Britten deden dat niet zomaar, meldde de krant Daily Telegraph vrijdag.

Nadat afgelopen weekend het Russisch vliegtuig neergestort was in de Sinaï, begonnen de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten gesprekken tussen bij hen bekende moslimextremisten in de regio weer te doorploegen. 'Tijdens de analyse van die gesprekken ontdekten ze dat fanatici in de dagen voor het neerstorten van de Russische Airbus A320 spraken over plannen voor een grote aanslag in de regio', vernam de krant.

Laadruim

Britse onderzoekers vrezen dat er een bom in het laadruim van het vliegtuig is gelegd, vlak voordat het toestel opsteeg. De verdenking valt op terreurgroep Islamitische Staat. Als de Britse informatie klopt, zou het om de eerste bomaanslag van IS op een vliegtuig gaan.

Rusland en Egypte klaagden de afgelopen dagen dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag. Maar wellicht beschikten zij niet over alle informatie rond de ramp.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft volgens Daily Telegraph aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. 'Sommige informatie kunnen we delen, andere niet', zei de minister.

Tot woede van de Russen. 'Het is schokkend dat de Britse regering informatie heeft die voor opheldering zou kunnen zorgen maar die niet deelt', luidde het in Moskou.

Verenigde Staten

De vliegramp van afgelopen zaterdag met de Airbus van luchtvaartmaatschappij Metrojet lijkt de Amerikanen er ook toe aan te zetten de regels in de luchtvaart nog eens te verstrengen. De VS zouden ernstig met de idee spelen bagage op luchthavens in eigen land veel strenger te controleren. Daarnaast zouden ze van plan zijn buitenlandse luchthavens in regio's waar moslimextremisten actief zijn, strengere eisen te stellen.

De ramp met het Russische vliegtuig kostte afgelopen weekend het leven aan alle 224 inzittenden. De Airbus stortte 23 minuten na het vertrek neer. Kort na de ramp had IS al betoogd dat de terreurgroep verantwoordelijk was voor het neerstorten van het toestel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud