Poetin-tegenstander Navalny schuldig in omstreden proces

Alexei Navalny net nadat hij zich vorige week registreerde als kandidaat voor de burgemeestersverkiezingen in Moskou (foto afp). ©AFP

De Russische oppositiepoliticus en invloedrijke blogger Aleksej Navalny is donderdag in een omstreden rechtszaak wegens verduistering schuldig bevonden. Hij is veroordeeld tot vijf jaar strafkamp.

Het openbaar ministerie vorderde zes jaar strafkamp voor de 37-jarige Navalny, het werd een veroordeling tot vijf jaar, 'rekening houdend met de ernst van het misdrijf en het gevaar dat hij voorstelt voor de maatschappij'. De kritische tegenstander van president Vladimir Poetin zou in 2009 als adviseur van een staatsbedrijf 400.000 euro achterovergedrukt hebben via een deal met houtproducten.

Meer dan honderd journalisten hadden zich in de vroege ochtend verzameld voor het gerechtsgebouw in Kirov, op ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Moskou. De medestanders van de populaire Navalny zien het proces als een politieke afrekening.

Navalny heeft al gezegd dat hij op langere termijn Vladimir Poetin wil uitdagen om het presidentsambt. In afwachting registreerde hij zich vorige week als kandidaat voor de burgemeestersverkiezingen in Moskou begin september.

Het proces tegen Navalny, die zich profileert als anticorruptiestrijder, wordt gezien als een van de belangrijkste tegen een populaire oppositiekandidaat sinds de val van de Sovjetunie. Het is van 2005 en de veroordeling van zakenman en politieke opposant Mikhail Khodorkovsky geleden dat er zo'n ophefmakend proces was.

Het vonnis geldt als een graadmeter voor de manier waarop Moskou met andersdenkenden omgaat. In Moskou waarschuwden de autoriteiten de oppositie om geen betogingen te houden. Daarvoor hebben ze geen toelating, klinkt het. Veiligheidstroepen versperren het plein voor het Kremlin.

De VS zijn 'diep teleurgesteld' over het vonnis en over de klaarblijkelijke politieke motivatie ervan, zo blijkt uit een tweet van Michael McFaul, de Amerikaanse ambassadeur in Moskou.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud