Advertentie

Poetin viseert Belgische fruit- en groentebedrijven

De groente- en fruitsector houdt het hart vast ©HH

Rusland beperkt de invoer van grondstoffen en landbouwproducten uit landen die Moskou sancties opleggen. Kind van de rekening wordt de Belgische groente- en fruitsector.

De economische oorlog tussen Rusland en het Westen wordt steeds heviger. Op bevel van de Russische president Vladimir Poetin gaat Moskou een lijst aanleggen van grondstoffen en voedsel- en landbouwproducten waarvan de invoer een jaar beperkt of helemaal verboden wordt.

Daarmee reageert Rusland op een reeks sancties die het door de landen van de Europese Unie opgelegd kreeg. Sinds 1 augustus krijgen de Russische banken geen toegang meer tot Europees kapitaal. Daarnaast geldt een handelsverbod op wapens, materieel met een militair einddoel en hoogtechnologisch materiaal dat nodig is voor de olie- en gaswinning. Aanleiding voor de wederzijdse embargo’s is het conflict over Oekraïne, dat escaleerde nadat een Maleisisch vliegtuig neergehaald werd boven het oostelijke deel van het land.

Export

De beslissing is slecht nieuws voor de Belgische groente- en fruitbedrijven. Die exporteren jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s naar Rusland. Liefst een op de drie Belgische peren verkast naar Rusland. Rusland koopt jaarlijks voor 160 miljoen euro fruit en voor 40 miljoen euro groenten in ons land.

‘Er is nog geen reden tot paniek’, zegt Philippe Appeltans, de secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen. Laat ons de lijst afwachten. Rusland is onvoldoende zelfvoorzienend voor groenten en fruit, zodat Poetin met een importban zijn bevolking veel pijn zou doen. Hij heeft al laten verstaan dat hij dat tot elke prijs wil vermijden.’

De totale Belgische export naar Rusland bedraagt jaarlijks 5,4 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud