Poetin vraagt rebellen Oekraïense troepen vrij te laten

Soldaten van het Oekraïense regeringsleger kammen een gebied uit op zoek naar pro-Russische rebellen ©AFP

Pro-Russische rebellen hebben de voorbije dagen troepen van het Oekraïense regeringsleger omsingeld. Poetin roept hen op die regeringstroepen de mogelijkheid te geven om te ontsnappen. ‘Opnieuw een bewijs dat Rusland zich wel degelijk mengt in het conflict', meent Oekraïne.

Lange tijd konden de regeringstroepen van Kiev stevig oprukken tegen de pro-Russische rebellen. Maar de laatste dagen lijken de kansen opnieuw wat te keren. In de stad Illovasjk, 40 kilometer ten zuidwesten van het rebellenbastion Donetsk, worden al een week soldaten omsingeld die het regime in Kiev trouw zijn gebleven.

President Poetin riep tijdens de nacht van donderdag op vrijdag de pro-Russische rebellen op om een ‘humanitaire corridor’ te creëren die toelaat dat die omsingelde soldaten het gebied kunnen verlaten. ‘Het is duidelijk dat de rebellen successen hebben geboekt bij het tegenhouden van het Oekraïense leger’, stelde de Russische president vast. De rebellen lijken in te stemmen met die vraag van de Russische president.

'OEKRAÏNE KAN AANSLUITING BIJ NAVO ZOEKEN'

Volgens de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, zal een aanvraag van Oekraïne om zich bij de alliantie aan te sluiten volledig worden gerespecteerd. ‘Elk land heeft het recht om te kiezen bij welke alliantie het aansluiting zoekt’, zei hij. ‘Dat geldt voor Oekraïne, en evenzeer voor Rusland.’

De nieuwe prowesterse regering van Oekraïne speelt al langer met het idee om zich aan te sluiten bij de NAVO. Met die beslissing zou het land Rusland flink kunnen provoceren.

Aanvankelijk leek de regering nochtans maar weinig vaart te zetten achter de procedure, maar de vaststelling van de NAVO donderdag dat zeker 1000 Russische soldaten actief zijn in het oosten van Oekraïne, zou daar verandering in kunnen brengen. Het zou wel jaren duren om een zo’n procedure volledig af te ronden.

Kiev liet nog niet weten of het al dan niet ingaat op het aanbod van de corridor. De Oekraïense overheid ziet de oproep van Poetin vooral als een nieuw bewijs dat de rebellen helemaal naar de pijpen dansen van Moskou. Donderdag beschuldigde de president van Oekraïne, Petro Porosjenko, de Russen nog van het sturen van troepen en het innemen van de strategische grensstad Navoazovsk. De NAVO liet dan weer weten dat er zeker 1000 Russische soldaten actief zijn binnen Oekraïne.

'Russen en Oekraïners zelfde volk'

Poetin spreekt intussen harde taal tegen Kiev. Hij vindt dat Oekraïne moet verplicht worden om onderhandelingen op te starten die een einde maken aan de bloedige strijd in het oosten van het land. Poetin vergelijkt de acties van het Oekraïense leger zelfs met die van de Nazi's toen die tijdens de Tweede Wereldoorlog steden als Sint-Petersburg belegerden. 

Hij zei ook dat de Russen en de Oekraïners 'praktisch een en hetzelfde volk zijn'. 'Misschien zijn er mensen die de geschiedenis anders interpreteren, maar ik zie het alleszins zo', liet hij optekenen tijdens een bezoek aan een jeugdkamp even buiten Moskou. 'Russen en Oekraïners lijken heel erg op elkaar. Net daarom is het conflict zo'n tragedie.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud