Advertentie

Poetin wil wereld zonder militaire blokken

Vladimir Poetin (midden), tussen zijn ambtsgenoten Nursultan Nazarbayev van Kazachstan (links) en Xi Jinping van China. ©REUTERS

De Russische president Vlamidir Poetin heeft zaterdag opgeroepen om de militaire machtsblokken te laten varen. Er de laatste tijd te vaak geraakt aan de principes van de naoorlogse orde om tot een gedepolariseerde wereld te komen, zei hij naar aanleiding van de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Rode Plein in Moskou.

Er is nood aan een systeem dat de veiligheid van alle staten garandeert. 'Enkel zo kunnen we vrede en rust op deze planeet garanderen', zei Poetin. De Russische president refereerde naar de historische ontmoeting tussen Russische en Amerikaanse soldaten op het einde van april 1945 in Torgau, aan de Elbe-rivier. De eenheid en geslotenheid van toen waren noodzakelijk om de internationale veiligheid te vrijwaren.

Poetin verwees tijdens zijn toespraak natuurlijk naar de 'prachtige overwinning' van de Sovjet-Unie in 1945. Met de bestorming van Berlijn gaf het Rode Leger de doodsteek aan nazi-Duitsland, zei Poetin. En alle Sovjet-volkeren hebben hier met grote heldenmoed aan meegestreden.

Maar de Kremlin-chef strooide ook met lof voor de Westerse geallieerden - VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En ook de antifascistische krachten in verschillende landen, waaronder Duitsland, verdienen het grootste respect, sprak Poetin de menigte toe op het Rode Plein in Moskou, alvorens er een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt tijdens de grote overwinningsparade in Moskou op 9 mei. De westerse bondgenoten boycotten de herdenking. Ze willen op die manier protesteren tegen het optreden van Rusland in Oekraïne.

De herdenkingsmars werd volgens de plaatselijke politie bijgewoond door 400.000 mensen. Ook president Poetin stapte, net als de zovele andere deelnemers, met een foto van zijn vader in de handen mee op in de parade.  'Ik ben blij dat mijn vader bij mij is vandaag, samen met duizenden gewone mensen, gewone soldaten en gewone arbeiders. We kunnen allemaal vrij over Het Rode Plein lopen vandaag', zei Poetin in een interview met een tv-omroep. Ook de vader van Poetin heeft aan de patriottische strijd van de toenmalige Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland deelgenomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud