Advertentie

Polen en Hongarije blokkeren Europese begroting

De Hongaarse premier Viktor Orbán. ©REUTERS

Polen en Hongarije stellen hun veto tegen de Europese meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds, een pakket van ruim 1.800 miljard euro.

De Oost-Europese landen zijn het niet eens met het mechanisme dat de uitkering van de fondsen koppelt aan het respect voor de rechtsstaat. Daardoor zou Europa voor het eerst lidstaten die de rechtsstaat met de voeten treden financieel kunnen straffen. De Hongaarse premier Viktor Orbán had eerder zijn ongenoegen al laten blijken, Polen deed dat maandag.

Het mechanisme dreigt volgens Polen te leiden tot 'volkomen willekeurige beslissingen van Europese ambtenaren en politici, die bepaalde landen treffen en bevoordelen'. Het criterium van de rechtsstaat zou volgens minister van Justitie Zbigniew Ziobro 'slechts een voorwendsel zijn dat institutionele en politieke slavernij en een radicale inperking van de soevereniteit in de hand werkt'.

Door de Pools-Hongaarse demarche dreigt nu uitstel voor de Europese begroting van 1.074 miljard en het coronaherstelfonds van 750 miljard dat eraan gekoppeld is. De begroting heeft een unanieme goedkeuring nodig. Voor het herstelfonds geldt dat elk nationaal parlement moet instemmen met de verhoging van het Europees plafond voor eigen middelen, vooraleer de Commissie 750 miljard euro kan ophalen op de markt.

Er wordt nu koortsachtig gezocht naar een oplossing om Polen en Hongarije mee aan boord te krijgen. Dinsdag komen de Europese ministers van Europese Zaken samen om de zaak verder te bespreken, donderdag is er een virtuele Europese top.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud