Advertentie

Polen moet half miljoen euro per dag betalen tot bruinkoolmijn sluit

Volgens het EU-Hof valt niet uit te sluiten dat de activiteiten in de bruinkoolmijn een negatief effect hebben op het grondwaterpeil en op het milieu en de volksgezondheid in Tsjechië. ©AFP

Polen moet de Europese Commissie dagelijks een dwangsom van 500.000 euro betalen omdat het land weigert de bruinkoolmijn van Turow te sluiten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.

In mei had het Hof de Poolse autoriteiten bevolen de ontginning van bruinkool in Turow onmiddellijk te stoppen. Het Hof deed dat op vraag van buurland Tsjechië. Volgens het Hof was niet uit te sluiten dat de activiteiten van de Poolse mijn een negatief effect hebben op het grondwaterpeil en op het milieu en de volksgezondheid in Tsjechië.

Polen negeerde echter het bevel en sloot de mijn niet. Volgens de regering kan dat de energiebevoorrading in delen van het land in gevaar brengen. 

500.000
euro per dag
Het EU-Hof legt Polen een dwangsom op van een half miljoen euro per dag.

Vicevoorzitter Rosario Silva de Lapuerta van het Hof oordeelde maandag dat Polen onvoldoende heeft aangetoond dat de sluiting tot een risico voor de bevoorrading leidt en besloot een dagelijkse dwangsom van 500.000 euro op te leggen om het land in de pas te doen lopen.

'Deze maatregel lijkt noodzakelijk om de doeltreffendheid van de interim-maatregelen in de beschikking van 21 mei te versterken', luidt het persbericht van het Hof. Tsjechië had een dwangsom van 5 miljoen euro gevraagd.

De twist tussen Tsjechië en Polen begon toen Warschau in maart vorig jaar besloot de concessie van de mijn van Turow tot 2026 te verlengen. Volgens Praag werden in die procedure verscheidene Europese regels geschonden. In een opinie schaarde de Europese Commissie zich eind vorig jaar achter dat standpunt. Ze oordeelde dat Polen de richtlijn rond de evaluatie van de effecten van bepaalde publieke en private projecten op het milieu met de voeten had getreden.

Het Hof moet zijn definitieve arrest over de zaak nog vellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud