'Polen schond Europees recht door pensioenleeftijd rechters te verlagen'

De voorzitster van het Poolse hooggerechtshof Malgorzata Gersdorf dreigde ook te moeten opstappen. ©AFP

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie maakt brandhout van de Poolse wet die de pensioenleeftijd van rechters naar 65 jaar verlaagt. Zijn advies wordt meestal gevolgd door het Hof.

De Poolse wet die de pensioenleeftijd van rechters van 70 naar 65 jaar verlaagt, holt de onafhankelijkheid van het Poolse grondwettelijk hof uit en is in strijd met het Europees recht. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie Evgeni Tanchev donderdag gezegd. Het Hof volgt zijn oordeel meestal.

'De maatregel kan het grondwettelijk hof en zijn rechters blootstellen aan externe tussenkomsten en aan druk van de president van de republiek. Bovendien kan hij de objectieve onafhankelijkheid van het hof ondermijnen', zei Tanchev.

Marionetten

De nieuwe wet was volgens de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) nodig om justitie te hervormen, maar botste op fel protest van de Europese Commissie, die waarschuwde voor de uitholling van de rechtsstaat. Door de wet riskeerden 27 van de 74 rechters plots ontslag, inclusief voorzitster Malgorzata Gersdorf. De Commissie vreesde dat de regering van de gelegenheid zou gebruikmaken om een aantal marionetten in de plaats van de gepensioneerde rechters te benoemen.

Omdat het antwoord uit Polen volgens Brussel 'niet bevredigend' was, maakte de Europese Commissie de zaak aanhangig bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat droeg Polen in december op de wet op te schorten, wat ook gebeurde. Een finale uitspraak in de zaak was er nog niet.

Sinds PiS aan de macht is, heeft het een aantal wetten doorgevoerd die volgens de EU de rechtsstaat bedreigen en de controle van de regering over de Poolse rechtbanken vergroten. In een scherpe reactie activeerde de Europese Commissie eind vorig jaar artikel 7 van het Europees verdrag, dat lidstaten viseert die de fundamentele democratische waarden uithollen. Die strafprocedure kan leiden tot de opschorting van het Poolse stemrecht in Europese ministerraden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud