Advertentie

Polen wil 'barrière' bouwen aan grens met Wit-Rusland

Militairen rolden afgelopen zomer prikkeldraad uit aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. ©EPA

Een grensmuur met bewakingscamera's en bewegingssensoren moet het aantal migranten terugdringen dat Polen bereikt via Wit-Rusland. Almaar meer migranten komen binnen langs de Wit-Russische grens.

De afgelopen twee maanden probeerden 8.000 migranten vanuit Wit-Rusland de grens met Polen over te steken. De jongste maanden duiken veel meer Afghaanse, Irakese en Iraanse asielzoekers op aan de grens dan gewoonlijk. Letland en Litouwen kampen met hetzelfde probleem. Ook daar neemt de druk aan de Wit-Russische grens toe.

Dat is niet toevallig. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko kondigde eind mei aan dat zijn land niet langer migranten zal tegenhouden die op doorreis zijn naar de EU. Het was zijn reactie op de verscherpte westerse sancties tegen Wit-Rusland.

Turkije

De regering in Warschau beschuldigt de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko ervan vluchtelingen uit crisisgebieden op georganiseerde wijze naar de buitengrens van de EU te brengen. De migranten komen onder meer via lijnvluchten uit Turkije naar Wit-Rusland. Ze hebben geen visum nodig, op voorwaarde dat ze doorreizen naar de Europese Unie. Hetzelfde principe is volgens de EU ook al toegepast in Irak.

De spanningen in het grensgebied lopen almaar verder op. De Poolse grensbewaking meldde deze maand al enkele schietincidenten tussen Wit-Russische patrouilles en Poolse soldaten, die zijn ingeschakeld om de grensbewakers helpen. Eén keer schoten Wit-Russen met oefenmunitie op de Polen.

4.300
migranten
Duitsland zegt dat in augustus 4.300 migranten het land binnenkwamen via de Wit-Ruslandroute.

Inmiddels merkt ook Duitsland al een stijging van het aantal migranten dat het land binnenkomt via de Wit-Ruslandroute. In augustus belandden 4.300 mensen zo in Duitsland, tegenover 26 in januari.

Barrière

De Poolse regering trekt nu 366 miljoen euro uit om een 'een barrière' te bouwen op de grens met Wit-Rusland. Het woord 'muur' wordt officieel niet in de mond genomen. In augustus bouwden militairen 2,5 meter hoge wallen van prikkeldraad om de grens te blokkeren. De nieuwe muur met bewegingssensoren en bewakingscamera's zou effectiever moeten zijn.

Hulporganisaties vermoeden dat de Poolse grenswacht het merendeel van de migranten terugstuur naar Wit-Rusland. Al kan dat nauwelijks worden gecontroleerd vanwege de noodtoestand aan de grens, en journalisten en hulpverleners het gebied dus niet mogen betreden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud