Advertentie

Politie Spanje arresteert beramers aanslagen

Spaanse politie in een wijk van Ceuta. ©EPA

De Spaanse politie heeft zaterdag vier mannen aangehouden die volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, erg geradicaliseerd zijn en bereid waren aanslagen te plegen en daarbij zelf het leven te laten.

Het gaat om vier Spanjaarden van Marokkaanse afkomst. Ze zijn in de Spaanse Noord-Afrikaanse enclave Ceuta aangehouden.

Fernández Díaz zei volgens Spaanse media dat er bij deze verdachten veel overeenkomsten zijn met de terroristen die eerder deze maand in Parijs de redactie van het weekblad Charlie Hebdo aanvielen. De arrestanten zijn twee paar broers die volgens de bewindsman psychisch, lichamelijk en in de omgang met wapens zeer goed zijn getraind.

De politie zou de vier op het spoor zijn gekomen nadat een van de verdachten een filmpje op Facebook had gezet. Daarop zou te zien zijn hoe hij wapentraining kreeg en opriep tot de jihad.

Vrijdag is bij een grote operatie in Spanje een drugsbende opgepakt die al zeker vijf jaar de jihad zou financieren. Ruim honderd mensen zijn gearresteerd; de meesten zijn mannen uit Noord-Afrika. Er is ruim 22.000 kilo hasj en 2 miljoen euro in beslaggenomen.

Aan de arrestaties ging twee jaar onderzoek vooraf. Daarbij hebben Frankrijk, Spanje en Marokko samengewerkt. Het drugsgeld werd naar Marokko gestuurd. Daar is de politie het spoor kwijtgeraakt. De bende zou contacten hebben met een radicale moslimleider in Zuid-Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud