Politiek neofiet Giuseppe Conte premier van Italië

Giuseppe Conte kwam woensdag iets voor 17u30 bij het presidentiële paleis in Rome aan. ©EPA

De Italiaanse president, Sergio Mattarella, heeft woensdagavond Giuseppe Conte benoemd tot premier. De politiek onbeslagen jurist komt aan het hoofd van een eurokritische populistische regering.

Ruim elf weken nadat de Italianen naar de stembus trokken om een nieuw parlement te kiezen, lijkt een uitweg uit de politieke impasse in zicht. President Sergio Mattarella gaf woensdagavond zijn zegen aan de benoeming van Giuseppe Conte tot premier.

De 54-jarige jurist was maandag door de Vijfsterrenbeweging en de Lega voorgedragen als leider van de coalitie van antisysteempartijen. Na beraadslaging met de voorzitters van de kamer en de senaat riep Mattarella Conte woensdag om 17.30 uur bij zich.

Aan het eind van het uitgebreide onderhoud liet het presidentiële paleis weten dat Conte de opdracht gekregen had een regeringsploeg in de steigers te zetten. De samenstelling van de onuitgegeven coalitie zou donderdagavond of vrijdag bekendgemaakt worden.

'Regering van verandering'

Na zijn onderhoud met de president legde Conte een korte verklaring af. 'Ik zal een regering op de been brengen die verandering zal brengen', luidde het.

De jurist richtte zich ook tot de internationale gemeenschap. 'Ik sta klaar om de belangen van alle Italianen overal te verdedigen, in Europa en op internationaal vlak. Ik word de advocaat van het Italiaanse volk', stelde hij.

Sinds het regeerakkoord tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega eind vorige week afgeklopt is, heerst in Europese politieke middens ongerustheid. De populistische partijen streven immers naar een versoepeling van de Europese begrotingsregels.

Geld laten rollen

Daarnaast maakten ze duidelijk dat ze van plan zijn de volgende vijf jaar het geld te laten rollen. De pensioenhervorming gaat op de schop, gezinnen en bedrijven krijgen fiscale cadeautjes en de zwaksten in de maatschappij kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op 780 euro per maand.

Hoe de antisysteempartijen die maatregelen gaan financieren, is niet helemaal duidelijk. Ze rekenen onder meer op extra inkomsten uit de strijd tegen de fiscale fraude.

Ik sta klaar om de belangen van alle Italianen overal te verdedigen, in Europa en op internationaal vlak. Ik word de advocaat van het Italiaanse volk.
Giuseppe Conte
Italiaanse premier

De plannen van de Vijfsterrenbeweging en de Lega leidden ook tot zenuwachtigheid op de financiële markten. De voorbije dagen incasseerde de beurs van Milaan meermaals een tik terwijl de rente op Italiaans overheidspapier opliep.

Conte begint allerminst onder een gunstig gesternte aan zijn taak. Niet alleen heeft hij geen politieke ervaring. Hij kwam dinsdag al in een lastig parket te zitten nadat gebleken was dat hij zijn curriculum vitae mogelijk wat opgesmukt heeft.

Voor de nieuwe regeringsploeg uit de startblokken kan schieten, moet ze nog het vertrouwen krijgen van het parlement. Die stemming vindt wellicht volgende week plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect