Politieke spionagezaak beroert Spanje

Luis Bárcenas Gutiérrez, de gewezen penningmeester van de Partido Popular, kreeg 33 jaar cel wegens een smeergeldaffaire bij de Spaanse conservatieve partij. ©EPA

Betaalde de Spaanse conservatieve partij, sowieso al in opspraak door een smeergeldaffaire, een infiltrant om compromitterende documenten uit de handen van het gerecht te houden?

In de Spaanse politiek is onrust ontstaan over beschuldigingen dat een informant is ingezet om de voormalige penningmeester van de Partido Popular (PP) te bespioneren. De linkse premier Pedro Sánchez heeft de zaak 'erg zorgwekkend' genoemd.

De autoriteiten hebben deze maand een dossier vrijgegeven over de zaak, die Operatie Keuken wordt genoemd. De codenaam van de informant was 'de kok'. Hij zou als chauffeur hebben gewerkt voor oud-PP-penningmeester Luis Bárcenas Gutiérrez, die in 2018 is veroordeeld tot 33 jaar cel wegens een grote smeergeldaffaire in zijn partij. Daarbij werden steekpenningen voor contracten bij regionale overheden geïnd en weggesluisd.

De aanklagers zeggen dat de informant 2.000 euro per maand ontving. Ook was hem een baan bij de politie toegezegd. Hij moest als tegenprestatie achterhalen waar Bárcenas en zijn vrouw 'compromitterende documenten' over topfiguren van de PP hadden verstopt, aldus het dossier.

Het schandaal komt op een ongunstig moment voor de Partido Popular.

Die spionage was kennelijk bedoeld om de gevoelige informatie uit de handen van onderzoekers te houden. De aanklagers onderzoeken nog welke rol toenmalige PP-bewindslieden precies speelden bij het inzetten van de infiltrant. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz zegt dat hij niets van de operatie wist, maar een voormalige medewerker spreekt dat tegen.

Het schandaal komt op een ongunstig moment voor de conservatieve partij, die de jongste twee nationale verkiezingen heeft verloren. De huidige PP-leider Pablo Casado heeft al benadrukt dat hij geen prominente rol had in de partij toen de veronderstelde spionage plaatsvond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud