Poolse rechters vechten hun ontslag aan

De Poolse opperrechter Malgorzata Gersdorf. ©AFP

Polen staat op zijn kop door een omstreden hervorming van Justitie. Een botsing met de Europese Commissie is onvermijdelijk.

De Poolse rechter Malgorzata Gersdorf trotseerde woensdag de conservatieve regering door aan het werk te gaan in het hooggerechtshof, waar ze al enkele jaren aan de slag is als voorzitter. Gersdorf negeerde daarmee een nieuwe wet die woensdag van kracht werd.

De Poolse regering besliste onlangs de pensioenleeftijd voor de leden van het hooggerechtshof te verlagen van 70 jaar naar 65 jaar. Door die nieuwe regel zouden 27 van de 74 rechters vroeger moeten opstappen, ook al loopt hun officiƫle ambtstermijn nog door.

De 65-jarige Gersdorf noemt het besluit ongrondwettelijk en weigert zich erbij neer te leggen. 'Mijn aanwezigheid hier heeft niets te maken met politiek', zei ze woensdag aan de ingang van het hooggerechtshof. 'Ik ben hier om de rechtsstaat te beschermen.'

Onafhankelijke rechters

Voor het hof in Warschau waren honderden betogers opgedaagd om Gersdorf en haar collega's te steunen. Volgens hen plant de regering een machtsgreep op de rechtsstaat door onafhankelijke rechters te vervangen door gezagsgetrouwe pionnen.

Door de ingrepen in Justitie zit de regering in Warschau op ramkoers met de Europese Commissie. Die lanceerde maandag een inbreukprocedure omdat Polen de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof ondermijnt. Polen kreeg een maand om te reageren.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigde woensdag in het Europees Parlement zijn beleid. 'Alle lidstaten van de EU hebben het recht hun juridisch systeem uit te werken volgens hun eigen tradities', zei hij. 'Eenheid door diversiteit, het devies van onze EU, is geen holle slogan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n