Advertentie
Advertentie

Populariteit Hollande op dieptepunt

François Hollande, op bezoek in Japan - Foto AFP ©AFP

De populariteit van de Franse president François Hollande is in de peiling van juni gedaald tot 28 procent, een absoluut dieptepunt. Dat blijkt uit de barometer CSA voor de zakenkrant Les Echos.

Bij zijn aantreden genoot François Hollande nog het vertrouwen van 58 procent van de Fransen. Daarna ging het systematisch bergaf. In juni is er nog slechts 28 procent die vertrouwen in de president heeft; 68 procent heeft geen vertrouwen meer in hem.

De lichte stijging van zijn populariteit in mei, de maand van de goedkeuring van het homohuwelijk, met twee procentpunten tot 31 procent, werd in de maand daarop meteen meer dan tenietgedaan.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault doet het nog iets slechter. Zijn populariteit daalde met 4 procent tot 25 procent; 67 procent zegt geen vertrouwen in hem te hebben.

'Na de ontgoocheling, is er twijfel over de efficiëntie van hun aanpak', stelt Bernard Sananès, de voorzitter van het onderzoekinstituut CSA.

Slechts 60 procent van Hollandes kiezers van de eerste ronde (-5 procent) en 51 procent van zijn kiezers van de tweede ronde (-8 procent) staat nog achter hem.

Hoger opgeleiden

In Frankrijk is de werkloosheid al 24 maanden op rij aan het stijgen. De populariteit van Hollande bij arbeiders en bedienden is op een maand tijd gedaald met telkens vier procentpunt tot respectievelijk 22 procent en 24 procent. De hervorming van de pensioenen die er aan komt, deed zijn populariteit bij de ambtenaren in een maand met 9 procentpunt dalen tot 24 procent.

Enkel bij de hoger opgeleiden spreken de hervormingen van Hollande aan. Daar wint hij 3 procentpunt tot 33 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de leiders van de rechterzijde er wel niet bij te winnen. De populariteit van Alain Juppé daalt met 3 procentpunt tot 45 procent.

Uit het kamp van François Hollande, op driedaags bezoek in Japan, is nog niet gereageerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud