Porosjenko dreigt met einde bestand

Pro-Russische rebellen houden de wacht aan het stadhuis van Slavjansk ©AFP

De Oekraïense president Petro Porosjenko dreigt ermee de wapenstilstand die hij vorige vrijdag invoerde, op te heffen. De pro-Russische rebellen hebben dinsdag een militaire helikopter neergehaald, waarbij negen soldaten omkwamen.

Porosjenko sprak de dreiging uit bij een ontmoeting met officieren dinsdag in Kiev. De staatsleider heeft intussen de eenheden in het door crises geteisterde oosten van het land de toestemming gegeven om bij aanvallen van pro-Russische opstandelingen terug te vuren.

Dinsdag was er niet alleen de aanval op de Oekraïense helikopter, maar kwamen ook drie soldaten om het leven bij aanvallen op militaire posten en controlepunten. Volgens de rebellen waren het echter de Oekraïense militairen die als eersten het vuur openden; zij zouden zich dus niet aan de vuurpauze hebben gehouden.

De wapenstilstand moest normaal tot vrijdagmorgen gelden en kadert in Porosjenko’s vredesplan. Maandagavond sloten de rebellen zich bij het staakt-het-vuren aan, wat de hoop op een diplomatieke oplossing aanwakkerde. Ook Rusland steunde na enig aarzelen het initiatief van de Oekraïense president.

Vladimir Poetin vroeg de Doema dinsdag de toestemming op te heffen om militair in te grijpen in het buurland. Maar tegelijk drukte hij zich tijdens een bezoek in Wenen sceptisch uit over het welslagen van de wapenstilstand. Vooral de duur vindt hij veel te kort en hij wil ook dat er concrete onderhandelingen worden opgestart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud