Porosjenko kondigt staakt-het-vuren aan in Oekraïne

President Petro Porosjenko. ©EPA

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd voor het oosten van het land.

In het oosten van Oekraïne treedt het regeringsleger nu nog hardhandig op tegen pro-Russische opstandelingen. 'Wij moeten deze week het vuur staken', zei de gisteren beëdigde president.

Na zijn beëdiging had Porosjenko aangekondigd dat hij binnenkort naar de oostelijke regio's Loehansk en Donetsk wil reizen om te spreken met demonstranten die een vredige afscheiding willen.In Brussel vindt morgen nieuw overleg plaats tussen vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Europese Unie over het gasgeschil tussen Kiev en Moskou.

Ook de topmannen van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, Aleksej Miller, en van het Oekraïense Naftogaz, Andrej Kobolev, zijn op de vergadering aanwezig.

Het overleg is bedoeld om de terugbetaling van de Oekraïense gasschuld aan Moskou te regelen, en de prijs voor het door Oekraïne aangekochte Russische gas te bepalen.

Het financieel noodlijdende Oekraïne torst een schuld van meer dan 3 miljard dollar voor Russisch gas. Kiev maakte wel al een eerste bedrag van 786 miljoen dollar over aan Moskou. Daarop verschoof Gazprom de deadline voor de terugbetaling van de schuld op naar 10 juni.

De EU, die een kwart van haar gas in Rusland haalt, vreest het slachtoffer te worden van een eventuele beslissing van Moskou om de gaskraan naar Oekraïne, en bijgevolg dus ook Europa, dicht te draaien

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud