Portugal sluit nieuw reddingsplan niet uit

President Cavaco Silva schouwde woensdag de erewacht tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 101e verjaardag van de republiek (Foto Reuters)

De Portugese autoriteiten sluiten niet langer uit dat het Zuid-Europese land opnieuw bij Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet aankloppen om het hoofd boven water te houden. Dat lieten president Aníbal Cavaco Silva en premier Pedro Passos Coelho woensdag uitschijnen.

Cavaco Silva bracht de bal aan het rollen. In een speech naar aanleiding van de 101ste verjaardag van de Portugese republiek sprak hij klare taal: het land staat voor de zwaarste opofferingen in een generatie, maar de Portugezen moeten door de zure appel heen bijten en hervormingen slikken om te vermijden dat Lissabon een tweede internationale reddingsboei nodig heeft.

‘De tijd van illusies is voorbij. Voor ons ligt een lange weg vol hindernissen. De begrotingsdiscipline zal hard zijn maar is onvermijdelijk’, zei Cavaco Silva. ‘We moeten niet alleen besparen. Het land heeft ook nood aan investeren en moet de productiviteit en concurrentiekracht opkrikken. Als we niet slagen, zullen we een tweede keer buitenlandse hulp moeten zoeken aan strengere voorwaarden dan vandaag’, klonk het.

Griekenland

Premier Passos Coelho trad de president bij. ‘De speech van Cavaco Silva is realistisch. We delen die bezorgdheid.’ Passos Coelho is vooral op zijn hoede voor ‘externe gebeurtenissen, zoals de situatie in Griekenland’.

De Portugese regering sluit evenmin uit opnieuw te moeten aankloppen bij Europa en het IMF als Griekenland in wanbetaling gaat en de financieringsvoorwaarden in Europa verslechteren.

Madeira

Portugal kreeg in mei een financiële reddingsboei van 75 miljard euro toegegooid door het IMF en Europa. In ruil moet het fors besparen en stevig hervormen.

De voorbije weken zag de regering-Passos Coelho zich al genoodzaakt bijkomende maatregelen te nemen nadat bekendgeraakt was dat Madeira voor honderden miljoenen euro aan schulden verborgen gehouden had.

De besparingsmaatregelen duwden Portugal al in een diepe recessie. Dit jaar krimpt de economie naar alle verwachting met zeker 2 procent. Ook volgend jaar dreigt een gelijkaardige krimp. Pas in 2013 zou de Portugese economie weer overeind krabbelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud