Portugese recessie 'viert' tweede verjaardag

De Portugese premier Pedro Passos Coelho bespaart met de moed der wanhoop. (Foto: EPA)

De Portugese economie kromp voor het achtste kwartaal op rij. In het tweede kwartaal daalde het bruto binnenlands product met 0,8 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat is slechter dan verwacht. Economen hadden gemikt op een daling van 0,6 procent. Jaar op jaar kromp de Portugese economie met 3,4 procent.  Het is het achtste kwartaal op rij dat de Portugese economie krimpt. De economische groei is het afgelopen decennium gemiddeld minder dan 1 procent per jaar gestegen, waardoor Portugal in Europa aan de staart bengelt. Daarenboven steeg de werkloosheid de afgelopen drie maanden tot een record van 15,8 procent.

Portugal hangt sinds mei vorig jaar aan een noodinfuus van 78 miljard euro. Met de moed der wanhoop probeert de conservatieve regering van Pedro Passos Coelho door besparingen en hogere belastingen aan de eisen van zijn geldschieters (het IMF en de EU) te voldoen. Maar omdat de belastingsinkomsten ver onder de verwachtingen bleven, heeft Lissabon al uitstel gekregen om het begrotingstekort terug te dringen.

Het einde van de tunnel is bovendien nog niet in zicht. Vitor Gaspar, de Portugese minister van Financiën, heeft al aangekondigd dat de belastingen nog zullen verhogen om de tekorten in 2013 terug te dringen. Dan zal de Portugese recessie zijn derde jaar ingaan. De regering gaat ervan uit dat het bbp in dit jaar met 3 procent zal krimpen en in 2013 met 1 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud