Praet spoort Duitsers aan meer te consumeren

De hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet (Foto: Bloomberg). ©Bloomberg

De Duitsers zouden er goed aan doen meer in eigen land te investeren en de binnenlandse vraag aan te zwengelen. Dat zei Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, dit weekend in een gesprek met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Het Duitse exportmodel is meer dan ooit voer voor discussie. Het debat werd afgelopen week nieuw leven ingeblazen door de Europese Commissie. 

Die besliste woensdag immers een diepgaand onderzoek te openen naar Duitsland omdat het land sinds 2007 een overschot van meer dan 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) boekt op zijn lopende rekening.

Gevaarlijk

Volgens de Europese regels mag een land maximum drie jaar op rij een overschot van 6 procent of meer boeken. Anders dreigt een gevaarlijke situatie, oordeelt Brussel.

Tijdens het diepgaande onderzoek gaat de Commissie na waar het onevenwicht vandaan komt en hoe erg het gesteld is met dat onevenwicht. 'We gaan bijvoorbeeld na of dat hoge handelsoverschot structureel is', verduidelijkte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, woensdag.

Overschot

Brussel is al langer bezorgd over het hoge Duitse overschot op de lopende rekening. In mei van dit jaar spoorde de Commissie Berlijn al eens aan de binnenlandse vraag meer te stimuleren om wat meer evenwicht te brengen in de lopende rekening.

De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), Peter Praet, sloot zich dit weekend tijdens een interview met de Süddeutsche Zeitung bij dat pleidooi aan.

'Duitsland moet zijn concurrentiekracht zeker niet afzwakken. Alstublieft niet! Maar voor Duitsland is het wel belangrijk meer in eigen land te investeren', zei Praet.

Hervormingen

Om die doelstelling te bereiken zijn structurele hervormingen nodig. In een andere Duitse krant, Frankfurter Allgemeine Zeitung, geeft Christian Noyer, de voorzitter van de Franse centrale bank, Berlijn enkele tips.

'Duitsland kan zorgen voor meer opvang voor baby's, peuters en kleuters. Dan krijgen meer vrouwen toegang tot de arbeidsmarkt. Die vrouwen hebben dan een inkomen, waarmee ze meer kunnen consumeren', zei Noyer.

Volgens de Fransman heeft Duitsland er ook baat bij gereglementeerde beroepen te liberaliseren. Hij spoort Berlijn eveneens aan winkeliers de toelating te geven hun winkels langer open te houden.

Maanden

Het Europese onderzoek naar het Duitse overschot op de lopende rekening neemt enkele maanden in beslag. De Europese Commissie hoopt in het voorjaar haar conclusies te kunnen presenteren.

De Duitse eurocommissaris, Günther Öttinger, maakte zich zaterdag alvast sterk dat het onderzoek niet tot Europese boetes zal leiden. 'Het onderzoek zal aantonen dat Duitsland vooral veel exporteert naar niet-EU-landen. Van die trend profiteren alle Europese partners van Duitsland', zei de EU-Commissaris van Energie.

Succes

'Die export naar niet-EU-landen is dan ook een succes voor de hele Europese Unie. Duitsland profiteert daar niet alleen van ten koste van andere Europese lidstaten', klonk het tijdens een speech voor de jongerenafdeling van de christendemocratische CDU van kanselier Angela Merkel.

Als de Europese Commissie na een diepgaand onderzoek tot de conclusie komt dat een lidstaat door te grote macro-economische onevenwichten andere lidstaten benadeelt, riskeert het land in kwestie een boete die kan oplopen tot 0,5 procent van het bbp.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud