Premier Fico op kop in presidentsverkiezingen Slovakije

De miljonair Andrej Kiska zal het in een tweede ronde van de presidentsverkiezingen moeten opnemen tegen huidig premier Robert Fico. Foto EPA ©EPA

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van Slovakije leidt de sociaaldemocratische premier Robert Fico vóór de miljonair Andrej Kiska. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de kiescommissie, op basis van zestig procent van de stemmen.

Robert Fico heeft ongeveer 28 procent van de stemmen achter zijn naam gekregen, tegenover zowat 24 procent voor Andrej Kiska, zo blijkt uit de berekeningen die het dagblad SME uitvoerde op basis van de gegevens van de kiescommissie. Als het resultaat bevestigd wordt, zullen deze twee kandidaten het op 29 maart in een tweede stemronde tegen elkaar moeten opnemen.

De jonge advocaat Radoslav Prochazka staat voorlopig op de derde plaats met 21 procent van de stemmen.

'Deze verkiezing is een soort van referendum over mij en mijn partij Smer-SD', verklaarde Fico zaterdagavond. Als hij wordt verkozen, zal de sociaaldemocratische Smer-SD immers niet alleen de president leveren, maar ook de regering en het parlement (met 83 van de 150 zetels) controleren. Die situatie heeft zich sinds de onafhankelijkheid in 1993 niet voorgedaan in Slovakije. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen hadden heel wat tegenstanders dan ook gewezen op een mogelijke machtsconcentratie.

De nieuwe president zal de eed afleggen op 15 juni, nadat het tweede mandaat van de huidige linkse president Ivan Gasparovic afloopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud