Premier Johnson heeft nieuwe topadviseur

Boris Johnson maakt een onverwachte keuze bij de benoeming van zijn nieuwe stafchef. ©REUTERS

Nadat zijn bromance met Dominic Cummings op de klippen was gelopen, moest de Britse premier Boris Johnson op zoek naar een nieuwe stafchef. Nu tovert hij een wit konijn uit zijn hoed.

Geen Conservatief parlementslid of een politieke insider, maar de relatief onbekende Dan Rosenfield is de nieuwe topadviseur van de Britse premier Boris Johnson. Het koningsdrama, waarin Johnsons eigenzinnige mastermind Dominic Cummings en diens protegé Lee Cain met slaande deuren vertrokken, kent zo een verrassend einde.

De oorzaak van alle dramatiek was de vraag wie de stafchef van Johnson zou worden, een nieuwe functie die Cummings tot dan officieus uitvoerde. Cummings, die gezien wordt als het brein achter de brexit en de voorbije vier jaar een enorme invloed op Johnson uitoefende, wou dat de functie naar zijn rechterhand Lee ging. Maar Johnsons verloofde Carrie Symonds stak daar een stokje voor. Cummings en Lee namen beiden ontslag.

Crisismanagement

Rosenfield is geen bekende in Conservatieve kringen en heeft niet echt een politieke kleur, al zou hij wel gematigd zijn. Hij is de voorzitter van de Joodse liefdadigheidsorganisatie World Jewish Relief en werkt voor Hakluyt, een strategisch adviesbureau voor bedrijven en investeerders dat onder meer met voormalige spionnen werkt. Voordien werkte hij tien jaar bij het ministerie van Financiën, waar hij onder meer de privésecretaris van de ministers van Financiën Alistair Darling (Labour) en George Osborne (Conservatieven) was. In 2011 vertrok hij daar om als bankier aan de slag te gaan.

Ook interessant voor Johnson in deze tijden: Rosenfield heeft pakken ervaring met crisismanagement. Tijdens de financiële crisis werkte hij mee aan de hulppakketten waarmee de overheid meerdere banken moest redden. Mensen die hem kennen omschrijven hem als 'slim, aardig en effectief' en 'goed in zeer directe communicatie'.

Rosenfield begint op 7 december te werken en loopt eerst nog in tandem met waarnemend stafchef Edward Lister. Vanaf 1 januari neemt hij de fakkel officieel over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud