Premier Schotland wil nieuw referendum over onafhankelijkheid

De Schotse premier Nicola Sturgeon. ©AFP

Volgens Nicola Sturgeon moeten de Schotten nog deze legislatuur kunnen kiezen tussen de brexit of onafhankelijkheid.

Voor de huidige legislatuur in mei 2021 afloopt, moet Schotland een nieuw referendum over onafhankelijkheid organiseren. Dat zei de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon woensdag.

'De Schotten moeten nog deze legislatuur kunnen kiezen tussen de brexit of een toekomst voor Schotland als een onafhankelijke Europese natie', zei ze. Ze wil tegen eind 2019 de wetgeving klaar hebben om dat mogelijk te maken. De Schotten stemden in 2016 massaal tegen de brexit.

Of een meerderheid van de Schotten het Verenigd Koninkrijk wil verlaten, is lang niet zeker. In het referendum in 2014 verwierp een meerderheid van de Schotten de onafhankelijkheid nog met een verschil van 10 procentpunten.

Er werd in Londen nog geen formele aanvraag ingediend voor een 'section 30', de officiële procedure voor een onafhankelijkheidsreferendum. 'Ik geloof dat de argumenten voor een onafhankelijkheid sterker zijn dan ooit, maar ik weet dat sommigen er een andere visie op nahouden', klinkt het nog. Daarom wil ze eerst van de komende maanden gebruik maken om de consensus binnen Schotland te vergroten. Bij een eerste referendum, in 2014, had 55 procent van de Schotten nog gestemd tegen een afscheuring van het Verenigd Koninkrijk. Maar de roep om een 'indyref2' werd onder meer aangewakkerd door de aangekondigde brexit.

In totaal had 62 procent van de Schotten aangegeven in de EU te willen blijven. De Britse regering had eerder al laten weten dat ze geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland wil. Een woordvoerder voor de regering beklemtoonde woensdag dat dit standpunt niet gewijzigd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect