portret

President Poetin stelt zijn toekomst veilig

Russisch president Vladimir Poetin kondigde woensdag aan verregaande grondswetswijzigingen door te voeren. Daarmee lijkt hij ook na het verstrijken van zijn presidentsambt een prominente rol voor zichzelf te verzekeren.

Niets gebeurt toevallig bij de Russische president Vladimir Poetin. Als hij een verregaande grondwetswijziging aankondigt, kijkt iedereen onmiddellijk waar Poetin zichzelf zal stallen als zijn presidentsambt verstrijkt in 2024.

Eerder onverwacht kondigde hij woensdag een grondwetswijziging aan in zijn jaarlijkse toespraak voor de Russische politieke elite. ‘Zodra de wijzigingen aan de grondwet goedgekeurd zijn, zullen ze belangrijke veranderingen brengen. Niet alleen voor een aantal artikelen, maar ook voor het politieke evenwicht tussen de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht’, klonk het.

Na de toespraak van Poetin bood premier Dmitri Medvedev het ontslag van zijn regering aan.

De nieuwe grondwet wordt ook voorgelegd aan de bevolking via een referendum, het eerste in Rusland sinds 1993. Volgens Poetin is zijn land ‘redelijk rijp’ voor die hervorming.

De aankondiging was goed voorbereid. Na de toespraak van Poetin bood premier Dmitri Medvedev het ontslag van zijn regering aan om ‘de president de mogelijkheid te geven alle noodzakelijke beslissingen te nemen’. Medvedev kreeg niet alleen een woordje van dank, maar werd meteen ook ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad.

Staatsraad

De meest besproken grondwetsverandering die Poetin in gedachten heeft, slaat op de staatsraad. Daarin komen vandaag de gouverneurs samen, een eerder ceremoniële aangelegenheid. Maar als Poetin zijn zin krijgt, krijgen de gouverneurs een sterkere rol en krijgt de staatsraad nieuwe taken.

Kremlin-watchers gaan ervan uit dat Poetin na 2024 de voorzitter van die nieuwe staatsraad wordt.

Kremlin-watchers zien daarin een belangrijk signaal. Ze gaan ervan uit dat Poetin na 2024 de voorzitter van die nieuwe staatsraad wordt. Zo kan de ex-KGB-agent en judoka, zodra hij de deur van het Kremlin achter zich dichtgetrokken heeft, toch de Russische staatszaken nauw opvolgen.

President zonder macht

Tegelijk maakt de nieuwe grondwet de volgende president minder machtig dan de 67-jarige Poetin nu is. Analisten zien daarin een zet om de kwestie rond zijn opvolging gedeeltelijk te ontmijnen. Terwijl de president vandaag de regering samenstelt, krijgt het Russische parlement het benoemingsrecht van de ploeg. De president moet die keuze dan bekrachtigen.

Zeker is het scenario dat Poetin de staatsraad zal voorzitten niet, maar niemand twijfelt eraan dat de president na 2024 politiek actief blijft.

Ook mag de president binnenkort niet meer dan twee mandaten opnemen, als het van Poetin afhangt. Vandaag gaat het om twee opeenvolgende termijnen. Poetin is aan zijn vierde mandaat als president toe, alleen onderbroken door een periode als premier (2008-2012). Een presidentskandidaat mag bovendien geen buitenlandse verblijfsvergunning hebben en moet op zijn minst de laatste 25 jaar in Rusland verbleven hebben.

Poetin wees er wel op dat Rusland een ‘sterke presidentiële republiek’ moet blijven. De eindbeslissing over militaire zaken blijft een presidentiële aangelegenheid.

Al is de kans groot dat Poetin, die gescheiden is en twee dochters heeft, ook daarin invloed zal hebben. Zeker is het scenario dat hij de staatsraad zal voorzitten niet, maar niemand twijfelt eraan dat de president na 2024 politiek actief blijft. De nieuwe grondwet zal hem dat ongetwijfeld mogelijk maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud