Pro-Europeanen en eurosceptici meteen in de clinch

Het Europees Parlement in Straatsburg. ©ANP

In het eerste debat van het nieuwe Europees Parlement hebben de pro-Europese partijen en de eurosceptici woensdagochtend meteen een stevig verbaal steekspel uitgevochten. De toon lijkt gezet voor een legislatuur waarin de versterkte eurosceptische en eurofobe partijen steeds meer van zich zullen laten horen.

Nadat leden van eurosceptische en eurofobe fracties dinsdag het halfrond de rug hadden toegekeerd tijdens de uitvoering van de Europese hymne, richtten ze woensdagochtend hun pijlen op de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie. Vooral de procedure moest het ontgelden.

Voor het eerst schoven de Europese politieke partijen in de campagne elk een kandidaat naar voren. Dat moest de link tussen de Europese verkiezingen en de leiding van het dagelijks bestuur van Europa versterken. De eurosceptische en eurofobe stromingen deden niet mee, omdat de procedure de weg zou bereiden voor een Europese superstaat.

'Het zou onaanvaardbaar geweest zijn om iemand voor te dragen die geen campagne had gevoerd als kandidaat bij de verkiezingen', zo stelde liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. 'Dit is dan ook een overwinning, niet alleen voor het Europees Parlement dat dit proces verdedigd heeft, maar voor de Europese democratie als geheel.'

De groene fractieleider Philippe Lamberts richtte zich tot UKIP-boegbeeld Nigel Farage. 'Wat doet u hier eigenlijk? U praat als een oppositieleider in het Britse parlement. Laat u daar verkiezen.'

Farage riposteerde dat de pro-Europese stromingen 'er maar aan moeten wennen dat de eurosceptici talrijker dan ooit zijn in het nieuwe parlement'. 'Maar maak u geen zorgen. Binnen vijf jaar ben ik hier niet meer', zo refereerde Farage aan het referendum over het Britse lidmaatschap dat mogelijk in 2017 plaatsvindt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud