Protest Catalaanse nationalisten gaat naar climax

Catalaanse actievoerders spelen voetbal op een van de grote wegen in Barcelona nadat ze die geblokkeerd hebben uit protest tegen de veroordeling van twaalf Catalaanse leiders. ©REUTERS

De voorstanders van onafhankelijkheid pogen vrijdag Catalonië lam te leggen met een staking, wegblokkades en grote manifestaties. Bij het openbaar vervoer geldt een minimumdienstverlening.

De Catalanen maken zich op voor een nieuwe bewogen dag. Als alles volgens de planning verloopt van de voorstanders van afscheuring van Spanje, bereikt het protest tegen de veroordeling van twaalf Catalaanse leiders vrijdag immers een hoogtepunt.

Vanuit vijf hoeken van de regio zijn manifestanten al drie dagen te voet op weg naar Barcelona. Die 'marsen voor de vrijheid' moeten om 17 uur automatisch overgaan in een grote demonstratie in de Catalaanse hoofdstad.

Daarnaast hebben vakbonden die voor onafhankelijkheid zijn, de bevolking opgeroepen tot een algemene staking op vrijdag. Onder meer de havenarbeiders gaven daaraan gehoor. Om te voorkomen dat het openbaar vervoer helemaal stilvalt, heeft de Catalaanse regering op die piekmomenten een minimumdienstverlening voorzien. 

De Sagrada Família, de bekende kerk ontworpen door Antoni Gaudí, sloot vrijdag de deuren voor het publiek. Vlak bij het bouwwerk verzamelden zich in de loop van de dag duizenden betogers.

Luchthaven

De hinder op de Barcelonese luchthaven valt, in vergelijking met de grote actie van maandag, voorlopig mee. Tot nu zijn 55 van de zowat 1.000 geplande vluchten afgelast. De luchthavenautoriteiten riepen reizigers wel op om op tijd naar El Prat af te zakken.

Net als de voorbije vier dagen blokkeren actievoerders sinds vrijdagmorgen weer verschillende verkeersaders in Catalonië. Ook in La Jonquera, aan de grensovergang met Frankrijk, zijn wegblokkades opgeworpen.

Voorlopig verlopen alle acties vreedzaam. Maar de Spaanse en Catalaanse autoriteiten zijn op hun hoede. Ze houden er rekening mee dat de protesten vrijdagavond weer uit de hand lopen.

Onrust

In de nacht van donderdag op vrijdag raakten radicale actievoerders voor de derde dag op rij slaags met de ordediensten in Barcelona. Zeker 42 mensen raakten gewond. De politie pakte 19 mensen op.

Spaanse en Catalaanse agenten voerden opnieuw flinke charges uit om de rust in de stad te doen weerkeren. Vooral het forse optreden van de regionale politie, de Mossos d'Esquadra, schoot enkele Catalaanse pro-onafhankelijkheidsbewegingen in het verkeerde keelgat. 

De Assemblea Nacional Catalana (ANC) eiste vrijdagvoormiddag zelfs het ontslag van de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miquel Buch. Ook de links-nationalistische regeringspartij ERC eist maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud