Advertentie

Protest Franse 'gele hesjes' zwakt af

In Parijs trokken de gele hesjes zaterdag naar La Défense, de zakenwijk van de Franse hoofdstad. ©EPA

Zowat 22.300 Fransen trokken zaterdag volgens de overheid de straat op om hun ongenoegen te uiten. Dat is de laagste opkomst sinds het begin van het protest.

Voor de 21ste zaterdag op rij hulden duizenden Fransen zich op verschillende plaatsen in het land in een 'gilet jaune' om hun verlies aan koopkracht aan te klagen en het beleid van president Emmanuel Macron op de korrel te nemen.

De grootste betoging vond in Parijs plaats. Daar stapten 3.500 'gele hesjes' op richting La Défense, de zakenwijk van de Franse hoofdstad. In tegenstelling tot voorgaande weken verliepen de manifestaties deze keer relatief rustig.

Ook in Bordeaux trokken ontevreden Fransen de straat op. Media schatten dat 2.500 tot 3.000 mensen deelnamen aan demonstraties. Vorige week waren dat er daar nog zowat 5.000.

Laagste opkomst

Volgens schattingen van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken betoogden zaterdag in heel Frankrijk zowat 22.300 mensen. Dat is het laagste aantal sinds de protestbeweging in november vorig jaar op gang kwam. Vorige week telde de Franse overheid nog 33.700 deelnemers.

300.000
gele hesjes
De opkomst was het hoogst op 17 november: toen slaagden de initiatiefnemers van de 'gilets jaunes' erin bijna 300.000 mensen te mobiliseren.

De opkomst was het hoogst op 17 november: toen slaagden de initiatiefnemers van de 'gilets jaunes' erin bijna 300.000 mensen te mobiliseren. Daarna viel het aantal betogers gestaag terug, zeker nadat enkele demonstraties zwaar uit de hand gelopen waren.

Groot debat

Om het protest in de kiem te smoren kondigde Macron eind vorig jaar al een resem maatregelen, met een prijskaartje van zowat 10 miljard euro, aan. En van half januari tot half maart organiseerde hij het 'grand débat'.

Op verschillende plaatsen in het land konden de Fransen voorstellen lanceren. Premier Edouard Philippe maakt maandag de balans op van dat initiatief. Of dat 'groot debat' tot concrete maatregelen van de regering leidt, en wanneer, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud