Protesten dreigen Catalonië op te zadelen met economische kater

Catalaanse onafhankelijkheidsvlaggen kleurden vrijdag het straatbeeld in Barcelona. Vanuit de hele regio stapten voorstanders van onafhankelijkheid op naar de Catalaanse hoofdstad om te protesteren tegen de veroordeling van twaalf Catalaanse leiders door het Spaanse hooggerechtshof. ©REUTERS

Voor de vijfde dag legden voorstanders van onafhankelijkheid Catalonië vrijdag deels lam. De rijke industriële en toeristische regio voelt stilaan de economische impact van die acties.

In Barcelona kleurden onafhankelijkheidsvlaggen vrijdag het straatbeeld. Vanuit de hele regio waren voorstanders van een afscheuring van Spanje de voorbije dagen in 'marsen voor de vrijheid' naar de Catalaanse hoofdstad opgestapt.

Daar schreeuwden zeker 525.000 mensen hun verontwaardiging uit over de veroordeling van twaalf Catalaanse leiders door het Spaanse hooggerechtshof. Samen kregen die 100 jaar cel vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsproces twee jaar geleden.

Vreedzaam protest

Tot de driedaagse marsen was opgeroepen door de burgerbeweging Assemblea Nacional Catalana. De aankomst in Barcelona viel samen met een staking georganiseerd door vakbonden die voor afscheuring van Spanje zijn.

De incidenten gaan ook een rechtstreekse impact hebben op het toerisme en de kleinhandel.
Barcelona Oberta
Vereniging van Barcelonese handelaars

Die kende heel wat weerklank in de universiteiten en de havensector. Ruim een derde van de ambtenaren legde het werk neer. En in het openbaar vervoer gold een minimumdienstverlening.

In toespraken spoorden de organisatoren van de acties de Catalanen aan het protest tegen de veroordeling van hun leiders voort te zetten. 'Maar op een vreedzame manier.' Die oproep kwam er niet toevallig. De voorgaande dagen mondden vreedzame demonstraties vooral in Barcelona uit in gewelddadige confrontaties met de ordediensten. Ook vrijdag ontstonden 's avonds incidenten.

Economische kater

Heel wat nationalisten vrezen dat de clashes het imago van de onafhankelijkheidsbeweging gaan besmeuren. Tegelijkertijd dreigen ze Catalonië op te zadelen met een economische kater. De factuur voor de materiële schade die de relschoppers veroorzaakten, loopt al op tot meer dan 1,5 miljoen euro.

'De incidenten gaan ook een rechtstreekse impact hebben op het toerisme en de kleinhandel', waarschuwt Barcelona Oberta, een vereniging van handelaars. Hotels en restaurants kregen de voorbije dagen al af te rekenen met heel wat afzeggingen.

Twee cruiseschepen van TUI mijden dit weekend de haven van Barcelona. Ook de transportsector klaagt. Door de wegblokkades van de afgelopen week leed die al miljoenen euro's verlies. En de autoproductie in de fabriek van Seat vlak bij Barcelona liep vertraging op door de staking van vrijdag.

De angst voor een gepeperde economische factuur zit er in Catalonië goed in. In de nasleep van het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in 2017 meden buitenlandse toeristen de regio ook een hele tijd. Bovendien verplaatsten tientallen bedrijven hun administratieve hoofdzetel naar andere regio's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud