PS wint nipt eerste electorale test na aanslagen

Het PS-resultaat bij de tussentijdse verkiezing in Doubs is een kleine opsteker voor president François Hollande. ©Photo News

In Frankrijk zijn de socialisten erin geslaagd de eerste electorale test sinds de bloedige Parijse aanslagen in januari te winnen. In Doubs, een industriële regio in het oosten van het land, gaf de PS-kandidaat nipt een collega van het extreemrechtse Front National (FN) het nakijken.

De inwoners van het departement Doubs, in het oosten van Frankrijk, trokken naar de stembus voor een tussentijdse verkiezing. Die drong zich op omdat het zitje voor de regio in het parlement open was komen te staan nadat Pierre Moscovici eurocommissaris van Financiën was geworden.

Op 1 februari hadden de kiezers zich al een eerste keer kunnen uitspreken over de opvolger van Moscovici. Maar omdat niemand er toen in slaagde een meerderheid van het electoraat achter zich te krijgen, vond een week later een tweede ronde plaats tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde het best gescoord hadden: de socialist Frédéric Barbier en de extreemrechtse kandidaat Sophie Montel.

Stof

De tweede ronde deed behoorlijk wat stof opwaaien. Niet in het minst omdat de leider van de rechtse UMP, Nicolas Sarkozy, zijn kiezers weigerde aan te sporen het kamp van de linkse kandidaat te kiezen in het slotduel. Tot ergernis van enkele van zijn partijgenoten. Ex-premier Alain Juppé bijvoorbeeld riep de UMP-kiezers wel op voor links te stemmen.

Wellicht gaven heel wat UMP'ers gehoor aan de vraag van Juppé. Want Barbier wist het pleit in zijn voordeel te beslechten. Veel overschot had hij evenwel niet. De socialist klokte af op 51,43 procent van de stemmen terwijl de FN-kandidate strandde op 48,57 procent.

Gevaar

Het resultaat deed een zucht van opluchting door Frankrijk gaan. Maar tot euforie in PS-kringen leidde het zeker niet. 'Deze zege bezorgt ons een straaltje zon maar de hemel is zeker niet uitgeklaard', zei PS-voorzitter Jean-Christophe Cambadélis. 'De score van het FN bewijst dat het gevaar blijft bestaan dat extreemrechts aan de macht komt in ons land.'

Frédéric Barbier stond evenmin te juichen. 'Ik ben niet euforisch. Ik besef dat ik deze overwinning enkel te danken heb aan het front dat de traditionele partijen gevormd hebben. Deze verkiezing kan een keerpunt zijn in deze legislatuur', zei hij. Hij riep ook op de 'geest van nationale eenheid rond de waarden van de Republiek te bewaren'.

Argusogen

Naar de stembusslag was met argusogen uitgekeken. Het was immers de eerste keer sinds de broers Kouachi en Amédy Coulibaly op 7, 8 en 9 januari 17 mensen doodden in Parijs. Door hun aanpak van die crisis wisten president François Hollande en zijn regeringsploeg hun populariteit bij de bevolking weer wat op te krikken.

Dat resulteerde dus in het eerste PS-succes in een belangrijke verkiezing in drie jaar. De zege in Doubs is ook een kleine opsteker voor de socialisten in de aanloop naar departementsverkiezingen in maart dit jaar.

FN-frontvrouw Marine Le Pen maakt zich sterk bij die stembusslag goed te kunnen scoren. 'In Doubs heeft de PS erg nipt gewonnen. Maar eigenlijk is het FN de morele winnaar. In vergelijking met 2012 scoren we nu 25 procentpunt beter. We zien dat het politieke landschap steeds meer polariseert: het FN neemt het op tegen de 'UMPS'. Maar weldra zullen wij winnen', klonk het strijdvaardig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud