Puigdemont hoopt op terugkeer naar België

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zaterdag een persconferentie gegeven in Berlijn. ©AFP

De gewezen Catalaanse minister-president is van plan om terug te keren naar België van zodra de gerechtelijke procedure in Duitsland is afgerond.

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje, opgepakt nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft.

Vrijdag werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij moet wel in Duitsland blijven tot de gerechtelijke instanties in dat land zich ten gronde uitgesproken hebben over zijn mogelijke overlevering aan Spanje.

Referendum

De Spaanse autoriteiten willen Puigdemont vervolgen voor rebellie en corruptie omdat hij als Catalaans minister-president eerst een referendum organiseerde over de onafhankelijkheid van zijn regio en die onafhankelijkheid vervolgens ook uitriep.

Een Duitse rechter besliste eerder dat een overlevering voor rebellie niet kan omdat daar volgens het Duitse recht geweld voor moet zijn gepleegd en dat niet is gebeurd. De vraag een overlevering wegens corruptie wordt nog onderzocht.

Zolang de gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in Duitsland blijven, zo maakte hij zaterdag duidelijk op een persconferentie in Berlijn. Maar wanneer de uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil 'zijn activiteiten in ballingschap' in ons land hervatten.

Internationale bemiddeling

Puigdemont herhaalde voorts zijn oproep aan Madrid om een dialoog 'op basis van wederzijds respect' aan te gaan met Catalonië. Hij maakte daarbij duidelijk dat hij voorstander is van internationale bemiddeling.

'Het conflict moet met politieke middelen' worden opgelost, stelde de Catalaan. 'Spanje moet de democratie en de internationale verdragen respecteren. Hij eiste ook dat de Catalaanse leiders die gevangen worden gehouden worden vrijgelaten

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect