Puigdemont mag eed niet afleggen vanuit België

Carles Puigdemont, vorige week op bezoek in de Deense hoofdstad Kopenhagen, was van plan om de eed vanuit ons land af te leggen. ©AFP

Het Grondwettelijk Hof in Madrid heeft de eedaflegging van Carles Puigdemont als minister-president van Catalonië opgeschort. De eedaflegging kan volgens het Hof enkel conform de grondwet zijn als hij vanuit België naar Spanje terugkeert en lijfelijk aanwezig is.

Dinsdag debatteert het Catalaans parlement in Barcelona over een nieuwe minister-president. Daarna is een stemming voorzien. 

De 55-jarige Puigdemont is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen, maar hij verblijft al sinds eind oktober in België om een arrestatie naar aanleiding van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum te vermijden. Keert Puigdemont naar Spanje terug, dan dreigt hij immers in voorlopige hechtenis te worden genomen.

Het was de Spaanse regering die het Hof had gevraagd om de kandidatuur van Puigdemont te blokkeren. Madrid wilde zo vermijden dat Puigdemont de eed zou afleggen via een videoverbinding vanuit ons land.

Volgens het Spaanse persagentschap EFE was Puigdemont gisteren nog aan het onderhandelen met de Vlaamse partij N-VA over de mogelijkheid om dinsdag vanuit het Vlaams Parlement zijn inhuldigingsspeech uit te spreken.

‘Het Grondwettelijk Hof heeft unaniem beslist om de benoeming van Puigdemont voorlopig op te schorten, behalve indien hij zich persoonlijk aanmeldt aan het parlement, voorzien van een voorafgaande gerechtelijke toelating’, zo staat in een mededeling die gisteren werd verspreid na urenlange beraadslagingen van de twaalf magistraten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud