Puigdemont meldt zich bij Belgische onderzoeksrechter

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont meldde zich vrijdagvoormiddag bij de Belgische politie. ©REUTERS

De voormalige Catalaanse premier bood zich vrijwillig aan nadat Spanje een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd had. Hij is onder voorwaarden vrijgelaten.

Net geen twee jaar nadat hij in het grootste geheim naar België afgereisd was om aan vervolging in Spanje te ontkomen, heeft Carles Puigdemont zich weer gemeld bij de Belgische politie. Hij deed dat vrijwillig nadat de Spaanse justitie begin deze week het Europees en internationaal aanhoudingsbevel tegen de Catalaanse ex-premier weer geactiveerd had.

De autoriteiten in Madrid schoten in actie nadat het Spaanse hooggerechtshof twaalf Catalaanse leiders veroordeeld had vanwege hun rol in het streven naar afscheuring van Spanje in het najaar van 2017. Zeven politici en twee leiders van burgerbewegingen kregen celstraffen van negen tot dertien jaar cel.

De zwaarste straf kreeg de voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras. Hij werd veroordeeld wegens opruiing en misbruik van overheidsgeld. Vanwege die twee misdrijven vraagt Spanje ook de uitlevering van Puigdemont.

Voorwaarden

'Voor de Belgische politie verzette de Catalaanse ex-premier zich donderdag tegen zijn overlevering aan Spanje', maakte het Brusselse parket vrijdag bekend. Daarom komt de raadkamer nu aan zet. Die moet beslissen of het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar is.

3
aantal aanhoudingsbevelen
Het is de derde keer dat Spanje een Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd heeft tegen Puigdemont.

Daarvoor heeft de raadkamer twee weken de tijd. De zitting vindt normaal plaats op 29 oktober. Tegen de beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

In afwachting van de voortzetting van de procedure is Puigdemont weer vrijgelaten. Een borgsom moest hij niet betalen. Maar hij moet de Belgische justitie wel op de hoogte houden van zijn verblijfplaats en zijn doen en laten. Tijdens de behandeling van de zaak moet de Catalaan in ons land blijven. 'Al kan hij wel een verzoek indienen om België te verlaten', klonk het. 

Derde keer

Het is de derde keer dat Spanje een Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd heeft tegen Puigdemont. De Belgische justitie heeft zich nog nooit over de grond van de zaak uitgesproken.

In mei 2018 oordeelde de Belgische raadkamer dat ons land de Catalaanse ex-premier niet zou overleveren. 'Het Europese aanhoudingsbevel is niet uitvoerbaar omdat het niet gesteund is op een Spaans aanhoudingsbevel', luidde het toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud