Advertentie

Puigdemont opgepakt in Sardinië

Carles Puigdemont woont sinds oktober 2017 in België. ©AFP

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië. Zijn Belgische advocaat Simon Bekaert wil dat het Europees Hof van Justitie opnieuw zijn immuniteit bevestigt.

Tegen Puigdemont, die sinds oktober 2017 in België woont, loopt een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol, vier jaar geleden, bij de mislukte afscheiding van Catalonië. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar.

Puigdemont werd donderdag bij zijn aankomst op Sardinië opgepakt. Hij was van plan op het Italiaanse eiland deel te nemen aan een lokale politieke meeting. Het Italiaanse gerecht zal nu moeten beslissen of de voormalige Catalaanse leider wordt vrijgelaten of uitgeleverd aan Spanje. 

Puigdemont 'moet voor de rechter verschijnen in Spanje en zich onderwerpen aan de Spaanse justitie', verklaarde Spaanse premier Pedro Sánchez vrijdag alvast. Tegelijk gaf Sánchez, die van een verzoening met Catalonië een van zijn prioriteiten heeft gemaakt, te kennen dat hij 'nu meer dan ooit' de dialoog met de regio wil aangaan.

Onschendbaarheid

Puigdemont zetelt sinds 2019 in het Europees Parlement. Over zijn onschendbaarheid was sindsdien al heel wat getouwtrek. Begin maart had het Europees Parlement die nog met een ruime meerderheid opgeheven. Maar net voor de zomer trok het Europees Hof van Justitie de kaart van de voormalige Catalaanse leider en kreeg hij zijn onschendbaarheid - voorlopig - terug.

We houden ons klaar om een nieuw verzoekschrift in kort geding in te dienen bij het Europees Hof om bij wijze van voorlopige maatregel opnieuw zijn immuniteit te bevestigen.
Simon Bekaert
Belgische advocaat van Puigdemont

Definitief was dat nog niet. Het blijft afwachten op een definitieve uitspraak ten gronde. 'De vicevoorzitter van het Gerecht heeft beslist het status quo te behouden tot hij de argumenten van alle partijen meer in detail heeft kunnen bestuderen', klonk het destijds in een persbericht.

Puigdemont en zijn Belgische advocaat rekenen erop dat ze kunnen terugvallen op de tijdelijke beslissing. 'We houden ons klaar om een nieuw verzoekschrift in kort geding in te dienen bij het Europees Hof om bij wijze van voorlopige maatregel opnieuw zijn immuniteit te bevestigen', reageert Simon Bekaert vrijdag. 'Voor zover de Italiaanse autoriteiten hem niet vrijwillig laten gaan.'

Overijverige ambtenaar

Ook advocaat Paul Bekaert benadrukt dat de immuniteit van Puigdemont nog niet is opgeheven. Hij heeft het over een 'communicatiefout' tussen Sardinië en Madrid. 'Het is zo dat wanneer er een Europees aanhoudingsmandaat loopt dat men geseind staat. En wanneer men geseind staat in het Schengensysteem, betekent dat dat men aan de grens onmiddellijk van zijn vrijheid beroofd kan worden', verduidelijkte hij op Radio 1.

'Waarschijnlijk heeft Spanje nagelaten die seining te schrappen, waardoor een overijverige ambtenaar in Sardinië hem dan toch heeft aangehouden', denkt Bekaert.  'Mijn Spaanse confraters vermoeden daar kwade wil, maar ik geef nog het voordeel van de twijfel.'

Bekaert verwacht dan ook niet dat Puigdemont nu uitgeleverd zal worden aan Spanje. De advocaat heeft voorlopig nog niet met Carles Puigdemont kunnen spreken sinds hij is aangehouden in Italië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud