Advertentie

Puigdemont verliest Europese immuniteit

De voormalige Catalaanse premier, Carles Puigdemont, is zijn onschendbaarheid als Europees Parlementslid kwijt. ©Photo News

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee van zijn ministers verliezen hun onschendbaarheid als Europese Parlementsleden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vrijdag beslist.

Carles Puigdemont, Toni Comín en Clara Ponsatí werden in 2019 verkozen tot Europees Parlementslid. In maart van dit jaar hief het Europees Parlement echter met een grote meerderheid hun immuniteit op. De drie Catalanen gingen daarop in beroep bij het Europees Hof van Justitie.

In eerste instantie schorste het Europese gerecht de opheffing van de onschendbaarheid op 2 juni. De vicevoorzitter van de rechtbank wilde de argumenten van beide partijen beter doorgronden, liet het Hof toen weten. Nu is de knoop doorgehakt.

Puigdemont, Comín en Ponsatí zijn in Spanje aangeklaagd wegens 'opruiing', omdat ze op 1 oktober 2017 een referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid hielden. Voor Puigdemont en Comín komt daarbij nog 'misbruik van overheidsgeld' voor de organisatie van het referendum, dat door de Spaanse overheid en de Spaanse justitie verboden was.

Uitlevering

Eind oktober 2017 reisden Puigdemont, Comín en Ponsatí in het geheim naar Brussel af om aan vervolging in Spanje te ontkomen en de Catalaanse kwestie in het hart van Europa aan te kaarten. Spanje vroeg de voorbije jaren herhaaldelijk om hun uitlevering. Door hun Europese onschendbaarheid was dat onmogelijk.

De juridische saga van de drie voormalige Catalaanse leiders is daarmee niet voorbij. Mochten de rechtbanken beslissen tot uitlevering van de politici, dan stappen Puigdemont en Comín naar het Hof van Cassatie in België. Als ze daar geen gelijk halen, zullen ze zich wenden tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud