PvdA-leden steunen Nederlands formatie-overleg

Diederik Samsom (links) is klaar voor het formatie-overleg. (EPA)

De leden van de Nederlandse PvdA steunen fractieleider Diederik Samsom in zijn keuze voor een formatie met de liberale VVD.

De PvdA en VVD gingen vrijdag met de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) onderhandelen over de vorming van een kabinet. Samsom zei 'heel veel vertrouwen' te hebben dat de onderhandelingen met de liberalen zullen leiden tot een stabiel kabinet.

De VVD van ontslagnemend premier Mark Rutte won twee weken geleden de vervroegde parlementsverkiezingen nipt voor Samsoms PvdA. De liberale partij haalde 41 van de 150 zetels in de Tweede Kamer; de sociaal-democraten strandden op 38 zetels.

Beide partijen hebben samen voldoende zetels voor een meerderheid. Een regeringscoalitie zonder VVD of PvdA lijkt mathematisch uitgesloten. Daarvoor zouden te veel kleinere partijen moeten toetreden. Mogelijk kiezen VVD en PvdA wel om een derde partij op te nemen in de coalitie.

Ledenraad

Leden van de Nederlandse partij PvdA steunen fractieleider Diederik Samsom in zijn keuze om te onderzoeken of een kabinet met de VVD mogelijk is. Dat bleek tijdens een ledenraad van de partij in Utrecht.

Wel waren er kanttekeningen van de leden, onder meer over de snelle keuze voor de VVD. Volgens Samsom zou een 'spelletje' zijn gespeeld als hij het eerst over links had geprobeerd. 'Dan zou het voor de bühne zijn geweest', zei hij. Samsom is ervan overtuigd dat hij een sociale koers in het nieuwe kabinet kan krijgen.

Samsom herhaalde dat er compromissen en concessies moeten worden gedaan. Iedereen zal offers moeten brengen, maar hij beloofde dat zijn kompas gericht zal zijn op 'eerlijk delen'. Onze inbreng is dat het land socialer moet worden, aldus Samsom. 'Dat is cruciaal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud