PVV verliest terrein in peiling

De golf van negatieve reacties na de controversiële uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, uit zich ook in de peilingen.

De PVV verliest vijf zetels en komt in de peiling van Maurice de Hond zondag op 22 zetels uit.

Zo'n 72 procent van de ondervraagde kiezers zegt de uitlatingen van Wilders onacceptabel te vinden. 23 procent is van mening dat het wel acceptabel is dat de PVV-leider pleitte voor minder Marokkanen in Nederland. Van de PVV-stemmers zegt driekwart dat de quotes van Wilders wel aanvaardbaar zijn.

Het percentage mensen dat vindt dat Wilders moet worden vervolgd is net zo groot als het percentage dat het tegenovergestelde vindt: 46 procent. Ruim twee derde van de ondervraagde kiezers zegt ja op de vraag of de andere partijen het probleem van de relatief hoge criminaliteit van Marokkaanse jongeren te lang hebben genegeerd.

D66, dat na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in veel gemeenten de grootste werd, krijgt er drie zetels bij en komt op 23. Daarmee heeft de partij de meeste zetels, samen met de SP die gelijk bleef op 23.

CDA (+2) en VVD staan op 21 zetels in de peilingen. Dat betekent dat vijf partijen allemaal tussen de 21 en 23 zetels hebben. Van de grote partijen bungelt de PvdA onderaan met 13 zetels (-1). 50Plus krijgt er een zetel bij en komt op 5.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud