PVV vertoont scheuren door uitspraken Wilders

Geert Wilders staat in het oog van de storm na omstreden uitspraken op de verkiezingsavond. ©AFP

De fractie van de PVV, de partij van Geert Wilders, in de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement, heeft opnieuw een lid verloren. Joram van Klaveren stapt eruit na de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Zijn collega Roland van Vliet ging hem donderdag voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid.

De PVV lijdt schade door de omstreden uitspraken van de partijvoorman Geert Wilders over 'Minder Marokkanen', woensdagavond toen de uitslagen van de lokale verkiezingen binnenliepen. Behalve de twee kamerleden zou ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag zijn opgestapt.

Wat de Kamer betreft staat de teller nu op acht PVV-fractieleden die eruit zijn gestapt of gezet sinds november 2010, rekent de Volkskrant voor. In de meerderheid van de gevallen verlieten de kamerleden de partij omdat zich niet langer konden vinden in de partijstandpunten of in de manier waarop Wilders met strakke hand en een kleine kring getrouwen de partij leidt.

De maatschappelijke en politieke druk tegen Wilders neemt intussen ook buiten de partij toe na de uitspraken van woensdag. Ook de regering keerde zich vrijdag openlijk tegen Wilders en diens opmerkingen. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het optreden van Wilders tijdens de verkiezingsavond 'een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis'. Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken. Wie bang is geworden na de taferelen bij de PVV-bijeenkomst, moet weten dat de rechtsstaat hen beschermt, verzekerde Asscher. Hij beschouwt de uitlatingen van Wilders als discriminerend.

Of de PVV'er haat heeft gezaaid en daarvoor vervolgd wordt, is aan de beoordeling van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM liet weten dat er veel aangiften tegen Wilders bijkomen - na honderd aangiften gaf het OM het tellen voorlopig op - en dat de website politie.nl duizenden meldingen van discriminatie ontvangt.  

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet één positief aspect aan de gebeurtenissen, namelijk dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitspraken van Wilders. Marokkaanse Nederlanders, voegde de bewindsman vrijdag na het kabinetsberaad toe, zijn net zo Nederlands als ik en u. 

Op lokaal niveau heeft in beide gemeenten waar de PVV aan de verkiezingen meedeed, Den Haag en Almere, de VVD openlijk afstand genomen van het optreden van de PVV-leider. De liberalen willen niet met de PVV samenwerken zolang de partij geen afstand van Wilders' uitspraken neemt. Dat komt overeen met het standpunt dat premier Mark Rutte eerder innam. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud