Advertentie

Queen Elizabeth opent Brits verkiezingsjaar

De Britse koningin bij de opening van het verkiezingsjaar. ©Photo News

Met een pensioenshervorming en meer rechten voor de controversiële winning van schaliegas zet de Britse regering-Cameron haar laatste jaar voor de verkiezingen in.

Naar jaarlijkse gewoonte, en voor de 63ste maal sinds haar troonsbestijging, heeft koningin Elizabeth zich woensdag verwaardigd een bezoek te brengen aan het Britse parlement, waar ze de verzamelde leden van het Lager- en Hogerhuis toesprak. Met de 'Queen's Speech' wordt het parlementaire jaar traditioneel voor geopend verklaard, en leest de koningin voor wat haar regering de komende twaalf maanden van plan is.

Voor de coalitie van Conservatieven en Liberaal-Democraten was het de laatste maal dat ze haar toekomstvisie kon tentoonspreiden. Op 7 mei volgend jaar vinden parlementsverkiezingen plaats.

Zombieparlement

Om de kritiek van de oppositiepartij Labour te weerleggen dat het laatste jaar van premier David Cameron een 'zombieparlement' zal opleveren, liet de Conservatief Queen Elizabeth een 'gedurfde' toespraak houden die 'onbeschaamd werk, bedrijven en ambitie steunt'. Zo willen de tory's en de linksliberalen het pensioenstelsel hervormen, zodat werknemers makkelijker hun geld in collectieve pensioenfondsen kunnen stoppen.

Een soepeler wetgeving moet ook grote infrastructuurwerken stuwen. Zo kunnen onder meer energiebedrijven eenvoudiger schaliegas winnen, wat tot groot protest leidt bij ecologisten. Om het milieu toch enigszins te sparen, introduceert de regering-Cameron een taks van 5 pence op elk plastic winkeltasje. Voorts krijgen gezinnen meer kinderbijslag. En kiezers kunnen makkelijker een referendum over hun lokaal parlementslid houden als hij of zij in opspraak zou komen.

UKIP

Ironisch genoeg vindt net morgen een tussentijdse verkiezing plaats in het midden-Engelse kiesdistrict Newark. Het Conservatieve parlementslid Patrick Mercer stapte er onlangs op, omdat undercoverjournalisten hadden aangetoond dat hij tegen betaling bereid was te lobbyen voor de militaire dictatuur in Fiji. De eurofobe United Kingdom Independence Party (UKIP), die twee weken geleden de grootste Britse partij werd bij de Europese verkiezingen, hoopt er haar allereerste Britse parlementszetel te veroveren.

Het zou een zoveelste kaakslag zijn voor de regering-Cameron. Sinds zij in 2010 aan de macht kwam, maakte ze zich allerminst populair met snoeiharde besparingsmaatregelen. Hoewel daardoor het ontspoorde begrotingstekort stilaan weer op orde is, de geïmplodeerde Britse economie opnieuw opleeft en de werkloosheidsgraad geleidelijk zakt, klagen veel Britten dat ze met moeite  rondkomen. Oppositiepartij Labour onderstreept ook de groeiende ongelijkheid in de Britse samenleving als gevolg van de asociale maatregelen die de Conservatieven en Liberaal-Democraten namen.

Verkiezingen 2015

Of de laatste Queen's Speech voor de verkiezingen het imago van de regering nog kan opboenen, en alsnog een tweede legislatuur voor de ongewone coalitie kan inluiden, is twijfelachtig. Conform de dramatische Europese verkiezingen, waarbij de tory's 7van hun 26 zetels verloren en de links-liberalen zelfs 10van hun 11 zitjes, doen beide partijen het niet meteen fantastisch in de nationale peilingen.

Labour, met zijn wat houterige leider Ed Miliband, zou evenwel ook niet afstevenen op een klassieke Britse volstrekte meerderheid in 2015. Steeds meer kiezers zien, misnoegd over de politieke mores in Londen, een alternatief in de anti-establismentpartij UKIP. Door de eigenaardigheden van het Britse kiesstelsel, dat de traditionele partijen bevoordeelt, zal UKIP niet spectaculair veel parlementszetels winnen, maar, zo voorspellen experts, wel genoeg om zich na 7 mei 2015 als kingmaker in de regeringsvorming op te werpen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud