Queen leest 'Conservatief verkiezingsmanifest' voor

De 93-jarige koningin Elizabeth leest de beleidsplannen van Brits premier Boris Johnson voor. ©REUTERS

Met de Queen's Speech heeft premier Boris Johnson nogmaals onderstreept dat het VK op 31 oktober uit de EU stapt.

Met de geijkte protocollaire folklore is koningin Elizabeth maandagmiddag per koets van haar Buckingham Palace naar het Britse parlement getrokken om er de Queen's Speech voor te lezen. Daarmee werd traditioneel een nieuw parlementair jaar geopend, en maakte de regering van Conservatief premier Boris Johnson kond van haar nieuwe plannen.

Per koets trekt de Queen naar Westminster. ©EPA

Via de Queen onderstreepte Johnson nogmaals dat het Verenigd Koninkrijk op de deadline van 31 oktober de Europese Unie zal verlaten. En dat hij nog snel een nieuwe brexitdeal met Brussel ambieert. De onderhandelingen zijn volop bezig, maar veel optimisme klonk er de voorbije weekend niet uit Europese hoek. De kans dat er nog voor de Europese top van donderdag een scheidingsverdrag beklonken wordt, is dan ook uiterst klein.

De kans dat zo'n deal ook een meerderheid in het Brits parlement vindt, lijkt nog kleiner. En voor een economisch chaotische no-dealbrexit, waarvoor Johnson niet terugdeinst, is al helemaal geen appetijt. Vorige maand stemden oppositiepartijen en dissidente Conservatieven alvast een wet die Johnson verplicht, als hij tegen zaterdag geen deal kan laten passeren, brexituitstel tot 31 januari te vragen. Aangezien hij daarmee zijn grootste brexitbelofte zou moeten breken, lijken vervroegde verkiezingen dit najaar hoe langer hoe meer onvermijdelijk.

Politieke uitzending

De facto liet Johnson maandag de Queen dan ook 'een Conservatief verkiezingsmanifest' voorlezen, zoals een parlementslid van de Schotse nationalisten het verwoordde. 'Dit is gewoon een partijpolitieke uitzending vanop de treden van de troon', laakte ook Jeremy Corbyn, de leider van de grootste oppositiepartij Labour.

Premier Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn. ©AFP

Johnsons Queen's Speech legde vooral de nadruk op een strenger migratiebeleid, een hardere aanpak van misdaad en meer middelen voor gezondheidszorg en onderwijs. Stuk voor stuk zijn het beleidsdomeinen waarvan de tory's hopen dat ze kiezers kunnen weglokken uit de traditionele arbeidersachterban van Labour, die bij het brexitreferendum in 2016 ook veelal 'Leave' stemde.

Of de 26 wetten die de Queen's Speech bevatte er snel komen, is hoogst onzeker. De komende dagen debatteert het parlement over de voorstellen, waarna een stemming volgt. En Johnsons Conservatieven beschikken niet langer over een volstrekte meerderheid. Hoewel een weggestemde Queen's Speech niet strikt geldt als een motie van wantrouwen, zou het de val van de regering-Johnson en vervroegde verkiezingen nog dichterbij brengen.

Peilingen voorspellen steeds meer dat Johnsons tory's, alle brexitchaos ten spijt, die verkiezingen ook zouden winnen. Ze wordt 32 procent van de stemmen voorspeld, terwijl Labour maar op 24 procent zou uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud