Rajoy-dieet valt Spanje zwaar op de maag

Een betoging in de Spaanse hoofdstad Madrid liep uit de hand - Foto AFP

Spanje krijgt nog eens een nieuw rondje besparingen en belastingverhogingen te slikken. Dat maakte de Spaanse premier, Mariano Rajoy, woensdagvoormiddag bekend tijdens een speech in het parlement. Aan het nieuwe maatregelenpakket hangt in 2012, 2013 en 2014 een prijskaartje van 65 miljard euro. In het oog springt een verhoging van de btw van 18 naar 21 procent.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, verscheen woensdagvoormiddag in het parlement om de volksvertegenwoordigers bij te praten over de besluiten die de Europese leiders op 28 en 29 juni namen tijdens hun top in Brussel, en over de beslissingen die de ministers van Financiën van de Europese Unie begin deze week namen tijdens hun bijeenkomst.

Naar de speech was vooral uitgekeken omdat de entourage van de conservatieve politicus de afgelopen dagen laten weten had dat de premier ook nieuwe besparingen en belastingverhogingen zou aankondigen.

Toezeggingen

Onder die maatregelen kon Rajoy niet meer uit nadat Madrid van Europa twee belangrijke toezeggingen had gekregen de afgelopen dagen: Europese steun aan de Spaanse banksector en een versoepeling van de Spaanse begrotingsdoelstellingen.

Volgens de afspraken die Spanje dinsdag maakte met de 27 ministers van Financiën van de Europese Unie, mag Madrid het tekort op de begroting dit jaar laten oplopen tot 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Enkele maanden geleden was overeengekomen dat het deficit eind dit jaar maximum 5,3 procent van het bbp mocht bedragen.

Volgend jaar moet het tekort niet dalen tot de eerder afgesproken 3 procent maar staat Europa een ontsporing tot 4,5 procent toe. In 2014 moet het deficit dan dalen tot 2,8 procent.

Doelstellingen

'Om die doelstellingen voor 2012 te halen en om de ontsporingen voor 2013 en 2014 bij te sturen, zijn nieuwe maatregelen nodig', zei Rajoy in het parlement.

Hij deed vervolgens een maatregelenpakket uit de doeken waaraan de volgende 2,5 jaar een prijskaartje van 65 miljard euro hangt.

Btw

Het meest in het oog springt de verhoging van de btw. Het algemene tarief stijgt van 18 naar 21 procent.

Het verlaagde tarief van 8 procent - dat van toepassing is op een reeks voedings- en verzorgingsproducten, het personenvervoer, de horeca, de bouwsector en tickets voor culturele activiteiten - gaat omhoog tot 10 procent.

Het superlage tarief van 4 procent - dat geldt voor verse voedingsproducten zoals melk, brood, kaas, fruit, groenten, eieren maar ook voor kranten, tijdschriften, boeken en auto's - blijft ongewijzigd.

Op de verhoging van de btw was zwaar aangedrongen door Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Rajoy hield het been lang stijf. Tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van november vorig jaar had hij immers gezworen niet te tornen aan die indirecte belasting.

Tabak

De regering verhoogt ook de taks op tabaksproducten. Daarnaast zet ze het mes in werkloosheidsuitkeringen. Vanaf de zesde maand werkloosheid daalt die aanzienlijk. 'Met die maatregel willen we de werklozen aanzetten actief te speuren naar een job', zei Rajoy. De maatregel is slecht nieuws voor de 5,6 miljoen Spanjaarden die geen baan hebben.

De ambtenaren ontsnappen evenmin aan het nieuwe besparingsrondje. Ze krijgen dit jaar geen eindejaarspremie. De maatregel geldt ook voor de volksvertegenwoordigers en de senatoren en levert een besparing op van 4 miljard euro.

Klappen

Ook de gemeenten delen in de klappen. De regering vermindert het aantal gemeenteraadsleden in het land met 30 procent. Ze legt zelf ook vast hoeveel burgemeesters in het land maximum mogen verdienen. De maatregel moet de staat een bezuiniging van 3,5 miljard euro opleveren.

Wie een lening aangaat voor de aankoop van een huis, kan die lening vanaf 2013 ook niet meer inbrengen op zijn belastingaangifte want de ploeg-Rajoy schrapt het systeem van hypotheekrenteaftrek.

Rajoy zei te beseffen dat het om een fors maatregelenpakket gaat. 'Maar we staan dan ook voor een situatie die niemand van de aanwezigen hier ooit heeft meegemaakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud