Rajoy: ergste van crisis is voorbij

Mariano Rajoy met de duim omhoog. ©EPA

De Spaanse premier Mariano Rajoy verwacht een kentering in de barre werkloosheidscijfers voor zijn land. In diverse Europese steden, waaronder Madrid is gisteren opnieuw betoogd tegen het strenge Europese saneringsbeleid

'Ik raad u aan om op dinsdag 4 juni aandachtig naar de werkloosheidscijfers te kijken. Die zullen duidelijk bemoedigend zijn.' Momenteel ligt de werkloosheid in Spanje op 27 procent en op meer dan 50 procent bij jongeren onder 25 jaar. Economen verwachten de rest van het jaar een verdere stijging van de werkloosheid wegens de langdurige recessie. Die verlamt zowel de consument als de ondernemer.

Zo verkondigde Mariano Rajoy op de Spaanse televisie. Volgens Rajoy is 'het ergste van de crisis' echter voorbij. De Spaanse conservatieve premier wil zo snel mogelijk de belastingen verlagen en hintte op een daling van de personenbelasting in 2015.

Rajoy deed ook een oproep aan Europa om werk te maken van een begrotings- en politieke unie om de markten te kalmeren. 'Wij groeien niet, omdat Europa niet groeit.'

'Een tegen de troika'

In Madrid werd zaterdag opnieuw betoogd tegen het strenge Europese saneringsbeleid.Vooral de troika, de experts van Europa en het IMF, was er de kop van jut met slogans als 'één tegen de troika'.

Ook in Portugal werd zaterdag in verschillende steden betoogd tegen de regerign en de gehate troika.

En in Frankrfurt, de stad die de Europese Centrale Bank huisvest, trokken eveneens betogers de straat op. Het initiatief ging uit van de 'Blockupy'-beweging. Vrijdag en zaterdag slaagden die betogers erin de toegang tot het ECB-gebouw en Deutsche Bank te blokkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud