Rajoy genoemd in corruptieschandaal

De Spaanse premier Mariano Rajoy. (Foto: EPA) ©EPA

De Spaanse krant El Pais pakt donderdag uit met interne rekeningen van de regerende conservatieve partij Partido Popular. Uit de documenten moet blijken dat ook de Spaanse premier Mariano Rajoy op regelmatige basis frauduleus geld ontving.

Het schandaal rond de Partido Popular (PP) begon halfweg januari toen aan het licht kwam dat de voormalige penningmeester van de partij, Luis Bárcenas, op een Zwitserse bankrekening 15 miljoen euro verborg voor de Spaanse fiscus. Aanvankelijk probeerde Bárcenas de oorsprong van het geld te verklaren door zich in allerlei bochten te wringen, maar al snel kwamen getuigen aan het licht van betalingen aan de toplui van de PP.

De voorbije weken ontkende de regeringspartij in alle toonaarden en het was niet onmiddellijk duidelijk welke partijbonzen geld ontvangen hadden. Er was enkel sprake van bedragen tussen 5.000 en 15.000 euro die tussen 1990 en 2008 periodiek waren overgemaakt aan hooggeplaatsten in de partij. Het geld zou afkomstig zijn uit de bedrijfswereld, vooral de bouwsector.

Bewijs

Vandaag pakt de Spaanse krant El Pais uit met interne rekeningen van de penningmeesters van de partij, die de illegale transacties zwart op wit moeten aantonen. In de documenten duikt ook de naam van huidig premier Mariano Rajoy op. De regeringsleider ontkende tot nu op de hoogte te zijn van de transfers. Toch kwam er al zware kritiek op Rajoy, omdat hij al sinds 2004 aan het hoofd van de partij staat en dus op de hoogte moet zijn geweest. 

In de documenten van El Pais duikt Rajoy's naam op sinds 1997. Hij zou sindsdien met driemaandelijkse of halfjaarlijkse betalingen 25.200 euro per jaar opgestreken hebben. De authenticiteit van de documenten die de Spaanse krant in handen heeft, wordt door de PP met klem ontkend.

Bevolking  

Het geloof in de politieke klasse staat bij de Spaanse bevolking ondertussen op een historisch laag peil. De voorbije maanden waren er al verschillende corruptieschandalen op regionaal niveau en zelf de koninklijke familie is ver van onbesproken. Woensdag kreeg de schoonzoon van koning Juan Carlos, Iñaki Ur­danga­rin, een borgsom van 8,1 miljoen euro in een fraudeonderzoek opgelegd.

Terwijl de politieke klasse beticht wordt van corruptie gaat de Spaanse bevolking gebukt onder de gevolgen van het besparingsbeleid en piekt de werkloosheid met 26 procent op recordhoogte. Antipolitieke gevoelens tieren dan ook welig in Spanje.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud