Rajoy houdt stand

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, stak vrijdag zijn partij een hart onder de riem in Galicië (Foto: EPA).

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, heeft de populariteitstest in zijn thuisregio Galicië overleefd. Zijn conservatieve Partido Popular haalt een volstrekte meerderheid in het regionale parlement. In Baskenland zijn de nationalistische partijen de grote winnaars. De socialisten zijn de grootste verliezers in de twee regionale stembusslagen.

Zowat 4,5 miljoen Spanjaarden konden zondag naar de stembus trekken om hun regionale parlement te kiezen. In Galicië ging het om 2,7 miljoen mensen; in Baskenland om 1,8 miljoen mensen.

De stembusslagen draaiden niet alleen om regionale thema's. Ze vormden tegelijk een populariteitstest voor de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Met uitzondering van diens conservatieve Partido Popular probeerden alle politieke partijen de afgelopen twee weken de regionale verkiezingen immers naar het nationale niveau te tillen en de kiezers aan te sporen in het stemhokje een oordeel te vellen over het besparings- en belastingsbeleid van de regering in Madrid.

Heimat

Vooral in Galicië stond heel wat op het spel voor Rajoy. De noordwestelijke regio is immers de heimat van de politicus. De hamvraag vooraf luidde of de PP van Rajoy er de volstrekte meerderheid zou kunnen halen. Anders dreigt de partij op de oppositiebankjes te belanden door een anti-PP-coalitie.

Maar zover zal het niet komen. Want de PP kan rekenen op 41 van de 75 zetels in het regionale parlement. In 2009 moest de PP het met 38 vertegenwoordigers doen en had ze dus een flinterdunne meerderheid in het regionale halfrond.

De socialistische PSdeG strandde op de tweede plek, met 18 zetels. Bij de vorige stembusslag waren dat er nog 25 zetels. Het verlies van de PSdeG komt niet als een verrassing. De socialisten zijn in Spanje nog impopulairder dan Rajoy en zijn PP.

Ook twee nationalistische partijen, BNG en AGE, kunnen vertegenwoordigers afvaardigen naar het regioparlement. BNG sleepte 7 zetels in de wacht en AGE veroverde 9 zitjes in het regioparlement. Voor BNG betekent dat een verlies van 5 zetels in vergelijking met 2009. AGE deed voor het eerst mee aan regionale verkiezingen in Galicië.

Eind

In Baskenland kwam de PP van Rajoy er zoals verwacht niet aan te pas. De conservatieven strandden op 10 zetels. In 2009 wist de PP nog 13 zitjes te veroveren in Euskera.

Daarmee blijft de partij een heel eind achterop bij de twee nationalistische partijen in de regio. De gematigde Basken van PNV veroverden 27 van de 75 regiozitjes.

De rechtse partij blijft dan wel de grootste in de regio. Maar toch zal ze niet onverdeeld gelukkig zijn met het resultaat. In het aftredende parlement had ze immers nog 30 vertegenwoordigers. Om te kunnen regeren moet de PNV dus op zoek naar een coalitiepartner.

Die zouden de gematigde Basken kunnen vinden bij EH Bildu. De erfgenaam van Batasuna mocht voor het eerst meedoen aan een stembusslag en haalde uit het niets 21 zetels.

De socialistische partij moet het met 16 zetels stellen. De PSOE incasseert een fikse tik. In 2009 sleepte de partij nog 25 zetels in de wacht.

De sociaal-liberale UPyD mag een vertegenwoordiger naar het regioparlement sturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud