Rajoy schreeuwt onschuld uit

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, tijdens zijn betoog in het parlement (Foto: EPA). ©EPA

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, heeft donderdag tijdens enkele tussenkomsten in het Spaanse parlement zijn onschuld uitgeschreeuwd in de corruptieaffaire rond zijn conservatieve partij Partido Popular (PP). Hij ontkende ook dat de PP er jarenlang een zwarte boekhouding op nahield. Hij gaf wel toe dat de PP extra lonen uitgekeerd heeft aan toplui van de partij. 'Maar elke partij doet dat en daar is niets mis mee', klonk het.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, is aan een spannende dag begonnen. Sinds 9 uur deze morgen geeft hij in het parlement uitleg over de 'economische situatie' in het land.

Daarnaast verdedigt de Galiciër zich tegen beschuldigingen van Luis Bárcenas, de ex-penningmeester van zijn partij, als zou de PP er ruim 20 jaar lang een zwarte boekhouding op nagehouden hebben. Ze zou kopstukken van de partij, onder wie Rajoy, ook illegale lonen uitbetaald hebben.

Documenten

Die zaak ging in januari van dit jaar aan het rollen. Sindsdien pakte de Spaanse pers met verschillende documenten uit die het bestaan van de zwarte boekhouding en de betaling van illegale lonen aan partijkopstukken moesten bewijzen.

Vorige maand kwam Rajoy in een steeds lastiger parket te zitten nadat sms-verkeer tussen hemzelf en Bárcenas uitgelekt was in de krant El Mundo. Na die onthullingen was de druk op de premier immens geworden om uitleg te verschaffen in het parlement. Op 22 juli stemde hij ermee dat vandaag te dpen.

Zwarte boekhouding

Tijdens een eerste tussenkomst voor de parlementsleden ontkende de Spaanse premier dat de PP er een zwarte boekhouding op nahoudt. 'De PP heeft geen dubbele boekhouding en in de partij is geen enkel misdrijf gepleegd', klonk het.

Rajoy gaf wel toe dat in de conservatieve partij extra lonen uitbetaald worden aan bepaalde partijleden. 'Maar dat gebeurt in alle partijen en daar is niets mis mee.'

Lonen

Volgens de Spaanse wet kan de PP extra lonen uitkeren maar niet aan leden die al deel uitmaken van de regering. Volgens Bárcenas kreeg Rajoy eind jaren 90 drie jaar lang een extra loon van de PP. Op dat moment maakte hij deel uit van de regering.

De Spaanse premier ontkende zelf illegaal loon ontvangen te hebben. 'Die beschuldigingen zijn vals', poneerde de conservatieve politicus. Hij benadrukte altijd keurig belastingen betaald te hebben.

Vertrouwen

'Ik maakte de fout mijn vertrouwen te schenken aan de persoon van wie nu blijkt dat hij dat vertrouwen niet waard was', voegde hij eraan toe. 'Ik schonk hem mijn vertrouwen omdat hij een vertrouwenspersoon was in de partij.'

Pas toen in januari van dit jaar bewijzen opdoken dat Bárcenas er geheime rekeningen op nahield in Zwitserland, begon Rajoy naar eigen zeggen aan de onschuld van Bárcenas te twijfelen.

Schade

Volgens Rajoy besliste hij uiteindelijk in het parlement meer uitleg te geven over de zaak omdat hij een eind wil maken aan de schade die de onwaarheden aan het imago van Spanje aanrichten.

Negatieve berichten kan Spanje volgens hem als kiespijn missen op het moment dat het land uit de economische malaise probeert te kruipen. 'De Spaanse economie is nog niet gezond maar ze is aan de beterhand. We staan op het punt uit de recessie te kruipen', klonk het.

Oppositiepartijen

De openingsspeech van Rajoy duurde een uur. Momenteel krijgen alle oppositiepartijen de kans te reageren op dat discours. Ze kunnen ook extra uitleg vragen van de premier.

De leider van de socialisten, Alfredo Pérez Rubalcaba, beschuldigde Rajoy er in zijn repliek alvast van de waarheid niet verteld te hebben. 'U berokkent het land schade. U moet opstappen', luidde het.

Onschuld

In zijn reactie op de kritiek van de oppositie schreeuwde Rajoy nog eens zijn onschuld uit. 'Ik heb niets onethisch gedaan. Ik heb de normale werking van de rechtsstaat niet in gevaar gebracht. Ik heb mij niet via de politiek verrijkt. Ik ben een rechtschapen en eerlijk persoon. Ik ben niet schuldig dus ik neem geen ontslag en schrijf geen nieuwe verkiezingen uit', klonk het fel.

De rechtse krant El Mundo - die het sms-verkeer tussen Rajoy en Bárcenas openbaar maakte - beschuldigde de premier van manipulatie. 'Een delinquent speelt informatie door aan El Mundo. Die manipuleert die informatie en 's avonds nemen alle andere media het nieuws over.'

Moeras

Voortdurend haalde Rajoy zwaar uit naar de socialist Pérez Rubalcaba. Hij poneerde ten slotte dat zijn regering normaal zal blijven functioneren.

'De regering neemt beslissingen om Spanje uit het moeras te trekken waarin de PSOE het land geduwd heeft. Onze doelstelling is eerder vroeger dan later de economische groei en de creatie van jobs te doen terugkeren.'

De verwachting is dat het hele spektakel in het parlement zes uur kan duren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud